2024.03.28, Csütörtök
Vasárnap hajnalban át kell állítani az óráinkat
Pixabay - illusztráció

Vasárnap hajnalban át kell állítani az óráinkat

hirbalaton.hu

2018.03.24. 20:30

Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás. Vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk az óráinkat. Az óraátállítással energiát és pénzt spórolunk – áll a Mavir Zrt. közleményében.

Hirdetés

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 25-én – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleményében azt írta: vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg.

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, mellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítjuk az adott időzóna idejéhez képest. A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térünk vissza. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Azt írták: a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5–3%-os (2000–4000 MWh) fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

Az óraátállításnak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30–40 ezer – közel egy városnyi – háztartás éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, és ez kb. 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország “áramszámláját”. A megtakarítás nem csak a pénztárcát kíméli: ha ugyanis kevesebb energiát kell megtermelni, azáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik.

Az órák előre állítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. Mielőtt útnak indulnak, érdemes tájékozódni.

Aktuálisóraátállításnyári időszámítás