2024.03.29, Péntek
Hóban, fagyban nyári gumival?
Facebook - illusztráció

Hóban, fagyban nyári gumival?

somogy.katasztrofavedelem.hu

2019.01.23. 17:00

Előfordulnak olyan napok télen is, mikor tíz fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, ez azonban nem ok arra, hogy a téli gumit idő előtt lecseréljük. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a reggeli és az esti órákban dörögnek a mínuszok, s a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lefagyott területek.

Hirdetés

Ön miért kockáztatja saját és mások testi épségét? – tehetnék fel számos alkalommal a kérdést a tűzoltók azoknak a járművezetőknek, akiknek árokba csúszott, fának ütközött autóját mentik éppen. Szerencsés esetben személyi sérülés nélkül zárulnak ezek az esetek, de felelőtlen viselkedés a véletlenre bízni a balesetmentes közlekedést. Csak a téli időjárás viszontagságainak megfelelően felkészített, jó műszaki állapotú járművel biztonságos útnak indulni, különös tekintettel a gumik állapotára. Havas időszakban nem árt, ha van az autóban hólapát, vontatókötél, alkalmanként kis mennyiségű érdesítőanyag is. A kocsi üzemanyagtartályát tartsa tele, és útközben időben gondoskodjon az üzemanyagról, mert a gépkocsi fűtésekor több üzemanyagot használunk el.

Ha hosszabb útra indul, készítsen össze „téli csomagot”! Legyen benne: víz, vagy meleg tea, élelem, tartalék ruha, sapka, takaró, kesztyű, meleg, kényelmes cipő, szélvédő kaparó, elemlámpa, elemes rádió, lapát! Óvatosan válassza meg a sebességet! Tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat! Ne kockáztasson az előzésnél! A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Lemaradva kövesse a munkagépet, és ne próbálkozzon az előzéssel, hiszen nem tudhatja, milyen az út állapota a munkagép előtt!

Aktuálisfagynyári gumitéli gumi