2024.04.26, Péntek
Komoly büntetés jár annak, aki illegálisan használja a tűzcsapokat!
pixabay - illusztráció

Komoly büntetés jár annak, aki illegálisan használja a tűzcsapokat!

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hivatalos oldala Facebook

2020.05.27. 17:17

Az év ezen időszakában aktuális mezőgazdasági tevékenységekhez, valamint a járványhelyzet enyhülésével beinduló építkezési munkálatokhoz kapcsolódóan számos településen jellemző a megnövekedett vízigény.

Hirdetés

Ez azonban senkit nem jogosít fel az illegális vízvételezésre. De mi a helyes eljárási rend, mi a felhasználók teendője? A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A vízellátás zavartalan fenntartása érdekében fontos időben tájékozódni, és szabályszerűen eljárni.

1. Igénybejelentés és adategyeztetés
Többletigény felmerülésekor a felhasználónak fel kell vennie a kapcsolatot a DRV Zrt. területileg illetékes üzemvezetőségével, tájékozódnia kell a település ivóvíz-hálózatának kapacitásáról, így arról is, hogy az igényelt vízmennyiség milyen mértékben teljesíthető, biztonságosan, a vízellátás veszélyeztetése nélkül.
A vízvételezési kérelmet a vételezés tervezett időpontjánál legalább 2 héttel korábban, írásban kell benyújtani a DRV felé. Az egyeztetés során meg kell adni az ügyintézőnek a vízvételezés célját, mértékét, várható időtartamát, valamint a vízvételezés módját.

Az illetékes üzemvezetőségek elérhetőségei a www.drv.hu/uzemvezetosegeink weboldalon, a Vízvételezéshez kapcsolódó elérhetőségek linkre kattintva megtalálhatók.

2. Engedélyezés és szerződéskötés
Ha a felmerült vízvételezési igény biztosítható, a DRV Zrt. azt elsősorban az érintett üzemvezetőség telephelyén kialakított vízvételezési ponton keresztül, vagy a településen kijelölt tűzcsap igénybevételével teszi lehetővé. Ez egyedi vízvételezésnek számít, melyet a felhasználó és DRV Zrt. által írásban megkötött szerződés szabályoz, tehát rögzített a vételezett víz díja, a mennyiség mérésének módja, és a vízvételezés egyéb feltételei. Az aláírt dokumentumot fontos megtartani, mert egy esetleges ellenőrzés során be kell mutatni az illetékes hatóságoknak a vízvételezési jogosultság igazolására.

3. Kockázatok
Fontos tudni, hogy a szabálytalan vagy illetéktelen közműhasználat csőtörést vagy vízhiányt okozhat adott településen, emellett fennáll a veszélye annak, hogy a tűzcsapok megrongálódnak. Utóbbiak esetében figyelembe kell venni, hogy az oltóvíz rendelkezésre állása a tűzoltás szempontjából kiemelt jelentőségű, ezért a vízvételezések alkalmával a tűzcsapokra szerelvényeket kizárólag a DRV Zrt. dolgozói telepíthetnek. Éppen ezért a nem szabályos közműhasználatnak súlyos jogi következményei lehetnek.

A DRV Zrt. ezúton is felhívja tisztelt felhasználói figyelmét, hogy a fent leírtak szerint járjanak el többlet-vízvételezési igény esetén.

Aktuálistűzcsapillegális használat