2024.03.29, Péntek
Már gurulhatnak a kerékpárok a megújult siófoki hídon
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Már gurulhatnak a kerékpárok a megújult siófoki hídon

magyarepitok.hu

2021.06.21. 12:41

A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezésében valósult meg.

Hirdetés

Átadták hétfőn a balatoni bringakör fejlesztésének keretében átépülő siófoki Baross hidat. Ünnepélyes keretek között nyitották meg a forgalom számára az 1983-ban épült a hidat, mely most előszőr újult meg az elmúlt közel 40 évben.

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

 

A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezésében valósult meg nettó 233 millió forint értékben.

Az eseményen elhangzott: a jelenlegi és a jövőbeli beruházásoknak köszönhetően az egyik legszebb, legbiztonságosabb és legkorszerűbb kerékpáros útja lesz Magyarországnak a balatoni bringakör. A kerékpárosok eddig az autósokkal egy felületen, közösen haladva tudtak átkelni a hídon, a gyalogosok pedig egy elválasztott 2,7 m széles járdán a Balaton felőli oldalon, amelyre csak lépcsőn lehetett feljutni. A híd szélességének újraosztásával a gépjárművek forgalmi sávja mellett, attól elválasztott, kétoldali és irányhelyes kerékpársávot alakítottak ki.

A kerékpárosok a hídon a szélesítést és felújítást követően a járdához és az úttesthez képest köztes szinten haladhatnak a híd két szélén 1,25 – 1,25 m széles emelt kerékpársávon. Ennek előnye, hogy a kerékpáros forgalom mind az autósoktól, mind pedig a gyalogosoktól kiemelt járdaszegélyek segítségével fizikailag, szintben is el van választva. Ez jelentősen csökkenti a gyalogos-kerékpáros konfliktusok kialakulásának valószínűségét és növeli a közlekedők biztonságát.

A gyalogosok a híd Balaton felőli oldalán egy akadálymentesített, 2,2 m széles járdán közlekedhetnek. A lépcsők kiváltására új vasbeton tartószerkezetek épültek, a híd előtt az északnyugati oldalon közel 80 m hosszban, a híd után az északkeleti oldalon több mint 40 m hosszban.

 

Ideiglenes forgalomkorlátozás alatt fejeződnek be a munkálatok

A 145 m hosszú híd (a híd 30 m szabadnyílású, a szárnyfalakkal és támfalakkal együtt 145 m) acéltartóinak korrózióvédelme és a híd szigetelése elkészült, kiépült a szalagkorlát és az aszfalt kopóréteg, emellett a forgalomtechnikai munkák, mint például a burkolati jelek felfestése és a közúti jelzőtáblák kihelyezése is részlegesen megtörtént.

A gépjárművel közlekedők a szélesített és felújított hídon 2021. június 21-től a végleges forgalmi rendnek megfelelően, újra kétirányban, a kerékpárosok pedig a híd két oldalán kialakított kerékpársávokon haladhatnak, míg a gyalogosok a Balaton felőli járdán tudnak közlekedni.

Ezt követően ideiglenes forgalomkorlátozás mellett befejeződnek a hídfők és szárnyfalak beavatkozásokat követő javítási munkái, az alépítményi részek védőbevonatának készítése, a tereprendezés és a forgalomtechnikai munkák kiépítése.

Így várhatóan 2021. július 13-tól a hídon már korlátozások nélkül haladhat a forgalom.

 

Galéria

Swietelsky Magyarország Kft.kerékpárúthídépítésAktuálissiófokútépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)