2025.06.30, Hétfő
Akár a nemzetközi sörgyártás fontos szereplője is lehet hazánk
Illusztráció, unsplash.com

Akár a nemzetközi sörgyártás fontos szereplője is lehet hazánk

MTI

2025.06.30. 09:49

A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből - közölte az agrárminiszter a Somogy megyei Kastélyosdombón.

Nagy István a Heineken Hungária Zrt. (HH) és az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) komlótermesztéssel kapcsolatos szakmai nyílt napján rendezett sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a két szereplő és a kormányzat összefogásával indult el öt évvel ezelőtt a kenderféle termesztése a dél-somogyi településen. Az első öt év új kezdetként vonul be a magyar komlótermesztés történetébe. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kastélyosdombói komlótermesztéssel igényekre adtak választ, ahogy a minisztériumnak is folyamatosan választ kell adnia a megváltozó éghajlati viszonyokra, társadalmi és gazdasági igényekre. Az agrárminisztérium mindennapi munkája arról is szól, hogy megtalálják, hol van egy-egy, az adott növény termesztésére alkalmas termőterület, illetve termőtáj, munkaerő, tudás, gazdasági igény, illetve hogyan lehet ezeket összehangolni - mondta.

 

Tovább bővítenék a termőterületeket

A kastélyosdombói komlótermesztés kapcsán kiemelte, hogy az első ötéves tanulási időszak után a tárca célja a fejlesztés, bővítés, amelyet a termesztés során megszerzett tapasztalatok alapoznak meg. Rámutatott, hogy a magyar komlóra komoly igény van, a magyarországi sörgyárak képesek nagy mennyiségben felvásárolni a terményt. Arra biztatta a magyar gazdákat, hogy bátran vágjanak bele a kenderféle termesztésébe, ugyanis a tárca minden egyes új ültetvény létrehozását hatmillió forinttal támogatja, és a fejlesztések támogatásában is elkötelezett. Közölte: a magyar agrárium az évente megtermelt 120-130 ezer tonna sörárpával már jó úton halad afelé, hogy a sörgyárak teljes sörárpa igényét kielégítse.

Magyar alapanyagokból főzik a sört

Lehel László, az ÖS elnök-igazgatója azt mondta: a kastélyosdombói komlótermesztés első öt évének tanulsága, hogy a segélyszervezeteknek igenis feladatuk a munkahelyteremtés, ugyanis e tevékenységet az állam, a gazdasági szereplők és a társadalom is támogatja. Nikos Zois, a HH vezérigazgatója azt mondta, a somogyi komlótermesztés nemcsak jelentős hatással van a régió gazdaságára, de a Heineken olyan stratégiai céljaihoz is illik, mint a hagyományok őrzése, a helyi munkaerő támogatása és a magas minőség biztosítása. A vezérigazgató kiemelte, hogy a Heineken soproni sörgyára teljes egészében Magyarországon megtermelt árpát dolgoz fel, meggyes sörükhöz magyar meggyet használnak, ahogy a Kastélyosdombón megtermelt komló is soproni sörbe kerül, mert cégük elkötelezett a helyi termékek és munkaerő támogatásában. 

AktuálissörgyártásKastélyosdombókomlótermesztésÖkumenikus SegélyszervezetHeineken Zrt.