2024.04.18, Csütörtök

Idén csaknem 10 milliárdból gazdálkodhat Siófok

siofok.hu

2017.02.27. 16:48

Nehéz esztendő előtt áll Siófok, de egy reális, előzetesen egyeztetett, kompromisszumos költségvetés született – fogalmazott dr. Lengyel Róbert polgármester. A város képviselő-testülete egyhangú határozatot hozott, mely alapján 9,75 milliárd forintból gazdálkodhat idén a város.

Hirdetés

Csorba Ottó, a Pénzügyi s Tulajdonosi Bizottság elnöke stabilnak nevezte az idei költségvetést, mivel nem szorul a város hitelfelvételre. Két módosító javaslatát is egyhangúan szavazta meg a város.

Szajcz Adrián, a képviselők Fideszes frakciójának vezetője megjegyezte, az idei költségvetés legnagyobb vesztesei a beruházások lesznek. Kérte annak kivizsgálását, hogy miért nem valósult meg a tavalyi évben az egyéni képviselői indítványok alapján tervezett beruházások  jelentős hányada, mintegy 1,2 milliárd forint értékben, és miért tervezetek idén jóval nagyobb összegeket egy-egy beruházás estében, mint az a tavalyi terveken szerepelt. A képviselő indítványozta az elmúlt 2-3 év beruházási gyakorlatának vizsgálatát, továbbá üdvözölte és példás programnak nevezte az óvoda-felújítások folytatását.

Völgyi Lajos egyetértett az elmaradt és áthúzódó beruházások vizsgálatával, ugyanakkor szóba került az is, hogy a beruházások száma az elmúlt években számottevően emelkedett. Ezek programozásakor még nem feltétlenül rendelkeznek kész tervekkel, így menet közben a műszaki tartalom is módosulhatott és a bekerülési ár is pontosabbá válhatott egyes esetekben – magyarázatok szerint.

Az elhangzottak szerint az idei év azért lesz különösen nehéz a város számára, mert egy kötelezettségvállalás, és a tulajdoni hányada okán 776 millió forintos tőkeemelést kell végrehajtani a Balatoni Hajózási Zrt.-ben. Az idegenforgalmi adó állami támogatásának csökkentése miatt mintegy 170 millió forinttól esik el a város. Az egyik Fideszes városatya felhívta a figyelmet arra, hogy állami forrásból legalább ekkora értékben fogják felújítani Siófok három fizetős strandját a következő hónapokban.

A kiadásokat növeli, hogy a kötelező béremeléseket az önkormányzatnak végre kellett hajtani, azonban nem kapott erre állami fedezetet. Orbánné Wald Marianna felvetette, hogy Siófok hivatalosan kérjen az ezzel kapcsolatban felmerülő kiadásokhoz állami támogatást, de a többi képviselő, és a polgármester sem látta ennek értelmét.

Szamosi Lóránt képviselő a Siófoki Híreknek adott interjújában sérelmezte, hogy a város költségvetésében jelentős hányadot képvisel - mintegy 900 millió forinttal - a hivatal fenntartása, és ugyan csökkent az önkormányzatok feladatellátása, a dolgozói létszám tavaly óta mégsem változott. Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit jegyző a nyilatkozatra reagálva cáfolta, hogy csökkent volna az önkormányzati feladatellátás egy év alatt. Közölte, bizonyos hatósági jogkörök már 2013-ban átkerültek a kormányhivatal járási hivatalába, azóta érdemi változás nem történt. 2017. január 1-től a siófoki iskolák valóban a KLIKK siófoki tankerületéhez kerültek, de ezekkel kapcsolatban az önkormányzat eddig is kizárólag a működtetési alapfeladatokat látta el, amelyhez még külön munkaerőre sem volt szükség. Ugyanakkor a város hivatala újabb feladatokat is el kell lásson.  

A 2017-es költségvetés szerint 3,2 milliárd forintot fordít a város beruházásokra, amiből 776 millió lesz a hajózási cég tőkeemelése, és közel 1,1 milliárd forintot tesz ki a 100 százalékos állami támogatással megvalósuló stadionépítés.

Gazdaságsiófok2017költségvetésképviselő-testület