2024.03.29, Péntek
Két évtized után vált teljessé a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Két évtized után vált teljessé a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere

MTI

2019.06.27. 13:52

A közel 210 hektáros terület vízrendezése során többek közt 6 kilométernyi belvízcsatornát és csaknem 5 kilométernyi töltést is kivitelezett a Szabadics.

Hirdetés

Teljessé vált a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere, amelynek utolsó elemeként a Marótvölgyi öblözetet adták át Somogysámson és Sávoly határában. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beruházása a Szabadics Zrt. munkájával készült el mintegy 2,2 milliárd forintból, megoldva ezzel az ott 20 éve fennálló problémát. A közel 210 hektáros terület vízrendezése egyszerre szolgálja a környék a bel- és árvízvédelmét, illetve védi a természetet és fejleszti az infrastruktúrát.

A fejlesztés biztosítja a térségben a szabályozott vízkormányzást és vízjárást, az árvizektől és belvizektől való védettséget, valamint megteremti a művelési ágaknak megfelelő tervezhető gazdálkodás feltételeit. A projekt részeként az elmúlt másfél évben:

  • 4,6 kilométer töltést,
  • 6 kilométer belvízvédelmi csatornát,
  • valamint 22 darab vízkormányzási műtárgyat (köztük zsilipeket és hidakat) építettek Somogysámson, Sávoly és Főnyed területén.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az átadón felidézte, hogy a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének első elemét 1985-ben adták át. Hozzátette azt is, hogy a balatoni turizmus óriási ütemű fejlődése összefügg a jó vízminőséggel, amely a vízvédelmi rendszer létrehozásának és működtetésének eredménye.

A Szabadics munkájának köszönhetően olyan kulcsfontosságú közlekedési útvonalak menekülnek meg az árvíztől, mint a nagykanizsai vasútvonal, az M7-es autópálya és a 7-es főút.

Helyi hírekkörnyezetvédelmi beruházáskis-balatonárvízvédelemSzabadics Zrt.