2024.04.20, Szombat
Felveszik a kesztyűt a szakemberhiány ellen: építőipari képzőközpont nyílt Keszthelyen
Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (illusztráció)

Felveszik a kesztyűt a szakemberhiány ellen: építőipari képzőközpont nyílt Keszthelyen

mti

2021.09.04. 15:30

Duális képzésben, 8-12 fős csoportokban tanulják meg az ágazati hiányszakmákat a hallgatók.

Hirdetés

A napokban tartották meg a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközpont ünnepélyes átadóját. Az eseményen elhangzott: két évvel ezelőtt, a szakképzés átalakításakor vált lehetővé ágazati képzőközpontok kialakítása. Ennek keretében a duális képzésben résztvevő kis- és középvállalkozók közösen alakítanak ki képzőközpontot, ahol 8-12 fős csoportokban zajlik az oktatás.

Az első tanév megnyitása alkalmából Csótár András, az alapításban részt vevő Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) keszthelyi alintézményének igazgatója rámutatott:

  • az iskola jellemzően kőműveseket és festőket képez,
  • de olyan hiányszakmákat is szeretnének oktatni, mint az ács, a tetőfedő, a bádogos.
  • Terveik között szerepel, hogy magasépítő technikusokat is képezzenek a későbbiekben.

 

kanizsaujsag.hu

 

Tizenkét térségbeli vállalkozás fogott össze

Papp Sándor, az újonnan létrehozott központ ügyvezető igazgatója kifejtette: a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a ZSZC együttműködésével öt Keszthely térségi vállalkozás alapította - és hét további támogatta - az intézményt, amelynek többségi tulajdonosa a Tudor Kft. Ez utóbbi biztosította az épületet, az eszközöket és a gépparkot is.

Emlékeztetett:

nagy hiány van jól képzett szakmunkásokból, illetve irányítani képes művezetőkből, ezért is tartják fontosnak nemcsak a szakképzést, hanem a technikusok oktatását is.

Szabó Károly, a ZSZC kancellárja arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi szakképző iskola, a vállalkozások és a szakképző centrum közösen erősíti a középfokú gyakorlati képzést, ugyanakkor részt vállal a felnőttképzésben is. Keszthelyen ez már a második ágazati képzőközpont, miután nemrég kezdődött el a vendéglátóipari képzésben is hasonló intézmény kialakítása – tette hozzá.

 

Az építőipar Keszthely egyik húzóágazata

Ennek kapcsán Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, valamint Nagy Bálint, Keszthely polgármestere egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a vendéglátás és az agrárszektor mellett az építőipar a legjelentősebb ágazat Keszthelyen és környékén. Úgy vélekedtek, hogy a vállalkozások együttműködése az egész térség számára eredményt jelent.

Helyi híreképítőipari cégekKeszthelyszakképzésszakemberképzésszakemberhiányTudor Kft.