2024.03.28, Csütörtök
Átadták a Somoshegyi kilátót
Kép: Balatonberény, 2022. június 14. Résztvevők a Somoshegyi kilátó avatásán Balatonberényben 2022. június 14-én. MTI/Varga György

Átadták a Somoshegyi kilátót

MTI

2022.06.18. 10:00

Átadták a Somoshegyi kilátót Balatonberényben kedden; a 76-os főút mentén álló négyemeletes, 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul a látogatók elé a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Hirdetés

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a kilátóról személve más arcát mutatja a táj, és ez az új perspektíva szimbolikus az erdők kezelésében is.

"A 21. században, a klímaváltozás, az urbanizáció korszakában szükség van rá, hogy felkapaszkodjunk egy új kilátópontra, onnan új szögből, új szemlélettel tekintsünk erdeinkre, az erdők hasznára, mert a társadalomnak nagyobb szüksége van az ökoszisztéma szolgáltatásaira, mint valaha" - fogalmazott.

Az államtitkár figyelmeztetett rá, ha a klímaváltozás miatt leromlik az erdők minősége, vagy eltűnnek egyes területeken, akkor veszélybe kerülnek a legalapvetőbb életfeltételek. Felhívta a figyelmet az erdők rekreációs, egészségvédelmi szerepére, és kitért arra is, hogy minden korábbinál nagyobb szükség van az erdei faanyag hasznosítására. Az ugyanis megújítható módon állítható elő, és az energiahordozók szűkülő piacán mint alternatív alapanyag, külső hatástól függetlenül, kiszámíthatóan áll rendelkezésre - mondta.

Megjegyezte, hogy a Kárpát-medencében az erdőterület minden egyes négyzetcentiméterét aktív szakmai munkával lehet csak megőrizni, ezért az Agrárminisztérium a jövőben is kiemelt figyelmet fordít az erdők, különösen az egymillió hektárnyi állami erdő kezelésére, ahol az erdőgazdálkodási modell egyszerre szolgálja a természetvédelmi, a gazdasági és a társadalmi, rekreációs szempontokat.

Az erdőgazdaságok az ökoturizmus fejlesztésének motorjai voltak az elmúlt évtizedben, területükön 27 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a természetjárók szolgálatában, és a fejlesztések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az évi 45-50 millió látogatót fogadó erdők az egyik legfontosabb belföldi turisztikai célponttá váltak - mondta. Fontos feladatnak nevezte a turisztikai infrastruktúra fejlesztése során a faállomány megőrzését, az élő erdő fejlesztését, amely minden ökoturisztikai projektnek részét kell alkotnia.

Fehér István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy

a Somoshegyi kilátó Magyarország egyik legszebb kilátópontja, amely a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG alkotta konzorcium beruházásában a Somogy bejárható varázsa elnevezésű projektben, 65,5 millió forintból épült fel.

Az összefüggő turisztikai élményeket nyújtó, Somogy idegenforgalmi vonzerejének növelését célzó, 213 millió forintos beruházás-együttes további eleme Kaposváron a Deseda tónál az arborétumba vezető faszerkezetű híd felújítása, Kerekiben pihenőterasz és látogatójárda építése - fűzte hozzá.

A SEFAG Zrt. korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ugyancsak a projektnek köszönhetően érik el, hogy a dél-balatoni térség egyetlen megmaradt kővára, az országos műemlékvédelem alatt álló, 700 éves Fehérkő vára biztonságosan megközelíthető legyen.

Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese a kilátó átadásakor azt közölte, hogy a szövetség a partner erdőgazdaságokkal együttműködve 2012 óta több mint 6 milliárd forint rekreációs célú fejlesztést valósított meg.

Huszti Gábor (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke azt mondta, a SEFAG munkájában, fejlesztéseiben egyre inkább teret nyernek jóléti és szociális szempontok is, ez összefüggésben van azzal, hogy egyre több ember jön az erdőkbe új élményekért, látnivalókért.

Helyi hírekBalatonberénySomoshegykilátók