2023.03.26, Vasárnap
Óvoda és bölcsőde újult meg Kétújfalun a Magyar falu program keretében
Illusztráció, unslpash.com

Óvoda és bölcsőde újult meg Kétújfalun a Magyar falu program keretében

MTI

2023.03.07. 14:42

Csaknem kilencvenmillió forintos támogatással korszerűsítették a helyi óvodát és a hozzá kapcsolódó minibölcsődét a Baranya vármegyei Kétújfalun. A Magyar falu program keretéből és egyéb fejlesztési forrásból megvalósult beruházásokat pénteken adta át a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hirdetés

Gyopáros Alpár köszöntőjében hangsúlyozta: a Magyar falu program egyik kiemelt célja, hogy segítségével a falvakat megmentsék a kihalástól, egyúttal megteremtsék azok jövőjét, azaz segítsék a lakhatást, a gyermekvállalást, biztosítsák az egészségügyi, azon belül a gyermekegészségügyi ellátást.

Közölte: míg a baloldali kormányok alatt nem voltak tekintettel a kistelepülések támogatására, ezzel szemben valóságos "falurombolás" zajlott, az Orbán-kormányok kiemelten kezelik Magyarország falvait, minden intézkedésükkel a gyermekvállalást, így a lakosságszám növelését célozták.

Mint mondta, a fejlesztési forrásoknak, kormányzati támogatásoknak, a Magyar falu program beruházásainak és a falusi CSOK-nak köszönhető például elsősorban az is, hogy az utóbbi esztendőkben sok évnyi csökkenés után ismét emelkedett a Kétújfalun élők száma.

Felidézte: csak az utóbbi három évben, csak a Magyar falu program keretében, több mint kétezer óvodai fejlesztést hajtottak végre a magyarországi falvakban, több mint húszmilliárd forint értékben.

A kormányzat továbbra is elkötelezett a falvak és a falvakban élők támogatása mellett, így a továbbiakban is lesznek bölcsőde- és óvodaépítések, bővítések, megújulnak és létesülnek egészségügyi intézmények, lesznek infrastrukturális fejlesztések és játszótereket építenek a kistelepüléseken - sorolta Gyopáros Alpár.

A fejlesztés a falu tízéves fejlesztési koncepciójának részeként valósult meg

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: az általa képviselt Nyugat-Baranyában a Magyar falu program keretében az elmúlt években mintegy húszmilliárd forint értékben érkezett támogatás a családokhoz, önkormányzatokhoz és egyházakhoz.

Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a jövőben is számos kézzelfogható fejlesztés valósul meg úgy Kétújfalun, mint a választókerület egészében Baranya aprófalvaiban.

Klózer Gyula, a Szigetvártól délnyugatra, Baranya és Somogy vármegye határán fekvő település független polgármestere közölte:

a fejlesztés a falu tízéves fejlesztési koncepciójának részeként valósult meg. Mindennek keretében négy év alatt más fejlesztési, kormányzati, állami és önkormányzati forrásokból Kétújfalun - egyebek mellett - utak újultak meg, fejlesztették a település sportcsarnokát, új bolt jött létre, játszótér épült, azaz a település jelentős fejlesztésen ment keresztül - hangoztatta.

A kétújfalui, négy óvodai csoportszobás Napraforgó Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha épületének korszerűsítésére a Magyar falu program keretében mintegy 40 millió forintot biztosított a kormányzat, míg a Terület- és Települési Operatív Programnak köszönhetően az épület energiahatékonysági fejlesztése készülhetett el csaknem 48,5 millió forintból.

Helyi hírekbölcsődeóvodafejlesztésbölcsőde- és óvodafejlesztésKétújfalu