2024.04.28, Vasárnap
A Rózsakert-felújítása után megújult a siófoki Isztria sétány is
Fotók: Siófoki Hírek, az önkormányzat lapja / Facebook

A Rózsakert-felújítása után megújult a siófoki Isztria sétány is

siofok.hu

2023.07.09. 10:00

A Rózsakert-felújítás első és második üteme után ezzel kezdődött el a harmadik, folytatás az ősszel.

Hirdetés

„Az első ütemben a vízparti sétány készült el a hosszú évek során elhanyagolt Rózsakertben, mégpedig az úgynevezett panorámaadóból, amit, ahogyan ígértük, a Balaton-parti területek fejlesztésére költünk – emlékeztetett dr. Lengyel Róbert polgármester a Rózsakert déli oldalán futó, platánfákkal szegélyezett Isztria sétány átadóján. – Ezt követően jelentős pályázati támogatásokkal sikerült továbblépni. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő a lobbierejét bevetve segített abban, hogy megvalósíthassuk az álmunkat és megújulhasson a Rózsakertünk - tájékoztatott róla Siófok városi honlapja.

Első lépésben az iparűzésiadó-elvonás kompenzálására kaptunk 272 millió forintos állami támogatást, majd legutóbb már több mint 400 milliót, aminek egy részéből, 96 millió forintból újult meg az Isztria sétány. Folytatás az ősszel, immár a Nagystrandig megújulhat a Rózsakert a következő nyári szezonra.”

 

 

A munka a Siókom Nkft. kivitelezésében a kettős platánfasor gallyazásával kezdődött

A város külön kérte a szakemberektől már a tervezés fázisában, hogy a burkolatépítés ne veszélyeztesse a fák gyökérzetét. Papp László városházi osztályvezető a beruházás átadásán azt mondta, erre különös figyelmet fordítottak, a fák gyökérzetét nem sértették meg, az évszázados platánok gyökerei egyébként is nagy mélységben futnak. A sétány burkolatának kialakításakor az volt az egyik fő szempont, hogy a kerekesszékesek (és például a babakocsival érkezők) is használhassák, és immár így be tudják járni a liget egészét. F

Fontos továbbá, hogy a sétány mellé új nyilvános illemhelyet is telepítettek, ami várhatóan két hét múlva már működni is fog.

„Ha a jövő tavasszal a Rózsakert keleti része is megújul, elmondhatjuk: maradandót hagytunk az utókorra” – jegyezte meg a siófoki polgármester.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: nagyon fontos a város északi kapujának megújítása, hiszen nem mindegy, milyen kép fogadja az idelátogatókat, a hajóval érkezőket a nyári fővárosában. Arra is felhívta a figyelmet: Siófokra csak az elmúlt egy évben 2,7 milliárd forintnyi támogatás érkezett a TOP gazdaságfejlesztési program keretében; s ezek nem uniós, hanem jelenleg a hazai költségvetésből megelőlegezett források. A Rózsakert-felújítás befejezése után pedig a következő nagy siófoki projekt a Krúdy sétány megújítása lesz, ugyancsak ebben a turisztikailag legfrekventáltabb övezetben.

Helyi híreksiófokfelújítássétányRózsakertIsztria sétány