2023.09.23, Szombat
Reformkor Fesztivált tartanak a jövő hétvégén Balatonfüreden
Fotó: Balatonfüred Honlapja

Reformkor Fesztivált tartanak a jövő hétvégén Balatonfüreden

MTI

2023.09.19. 09:00

Egyebek mellett viselettörténeti és táncbemutatóval, koncerttel, városi sétával várják az érdeklődőket a Romantikus Reformkor Fesztiválon, amelyet Balatonfüreden rendeznek a jövő hétvégén, péntektől vasárnapig.  

Hirdetés

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleményüben azt írják, hogy a város múltja, a parti városrész épületei iránt érdeklődők több időpontban is kosztümös városnéző sétára indulhatnak a Vaszary Villa kertjéből és felfedezhetik azokat a helyszíneket, ahol egykor Kossuth, Széchenyi és Deák is megfordult.

Jövő péntektől népi iparművészeti vásár várja a látogatókat a Tagore sétányon, meg lehet kóstolni az év balatonfüredi bortermelőjnek, az Arias Pincészetnek borait. A Petőfi 200 emlékév jegyében helytörténeti vetélkedőt rendeznek, kiskőrösi és helyi diákok részvételével.

A Vaszary Galériban általános iskolásoknak tartanak szavalóversenyt, a galéria kertjében pedig reformkori sétát lehet majd tenni. A Huray Villában Gajdos Erika Tímea Balatoni látomás című regényét mutatják be, a Kisfaludy Galériában pedig a Kuttyomfitty Társulat Magyar Virtus című előadását láthatják a nézők, mely az 1848-49-es szabadságharcnak állít emléket.

Szombat délelőtt a Győri Barocco csoport Időutazás a táncokon át című műsora lesz látható, délután a Magyar Örökségeink című kültéri fotókiállítás tekinthető meg.

Hampel Katalin divatbemutatóját követően a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága tart viselettörténeti bemutatót, végül az 1930-as 40-es évek hangulatát idéző hattagú Swing a la django koncertje zárja a napot, a műsor vendége Bangó Margit előadóművész lesz.

Vasárnap fényérzékeny oldat segítségével készülhetnek képek Pittmann Zsófia képzőművész vezetésével, teniszbemutatót láthatnak az érdeklődők korhű ruhákban, továbbá Huszonhat év - Privát Petőfi címmel koncertszínházi előadást láthatnak a nézők Adorján Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész közreműködésével. Délután a Csavar színház Nagyidai cigányok című műsora lesz látható.

Lesz virággal díszített hintókiállítás és -felvonulás korhű jelmezekben, a legkisebbeket pedig népi játszótér és kézműves foglalkozás várja.

A szeptember 22-24. között zajló fesztivál részletes programja itt olvasható.

Helyi hírekBalatonfüredTagore sétányReformkor Fesztivál