2024.04.29, Hétfő
A segesdi Gondviselés Integrált Szociális Intézmény fennállásának 70. évfordulóját ünnepelték
Fotó: Fülöp Attila / Facebook

A segesdi Gondviselés Integrált Szociális Intézmény fennállásának 70. évfordulóját ünnepelték

MTI

2023.11.13. 14:31

Szociális gondoskodást jól végezni csak együttműködésben lehet, és ebben Magyarország sokat lépett előre az elmúlt időszakban - mondta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Somogy vármegyei Segesden pénteken.

Hirdetés

Fülöp Attila a Gondviselés Integrált Szociális Intézményben a szociális munka napja és az intézmény fennállásának 70. évfordulójára rendezett ünnepségen hangsúlyozta: ez a munka akkor sikeres, ha abba mindenkit bevonnak.

Szükség van az államra, jogszabályokra, költségvetési támogatásra, a helyi problémákat ismerő önkormányzatokra, a karitatív tevékenységben évszázados, évezredes tapasztalattal bíró egyházakra és civil fenntartókra is - mondta.

Az államtitkár kiemelte, hogy gondoskodáspolitikára jövőre mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar költségvetésben, négyszer annyi, mint amennyi 2010-ben volt; a szociális területen dolgozók átlagfizetése a háromszorosára nőtt az elmúlt négy kormányzati ciklusban.

"Biztos, hogy ez még nem elég, a továbbiakban is azon szeretnénk dolgozni, hogy lépésről lépesre tudjuk segíteni ezt a területet, mert ha valahol, akkor itt minden erkölcsi alap megvan arra, hogy a segítséget még jobban megpróbáljuk megadni, s lehetőleg még több támogatást tudjunk adni" - fogalmazott.

Fülöp Attila a szociális, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi területen dolgozókat méltatva azt mondta: annak a százezer embernek, aki ezt a munkát végzi, hivatása van, amelyet nemcsak az ellátottakért, hanem a hozzátartozóikért, egy városrészért, egy településért, egy vármegyéért, az egész országért is gyakorol.

"Aki ezen a területen dolgozik, a közösségépítés első tégláját, a legnehezebb feladatot vállalja, mert nemcsak szurkol, hogy valakinek jobb legyen az élete, hanem odalép hozzá, megfogja a kezét, segítséget nyújt neki" - közölte.

Az intézményben dolgozók és élők egy családot alkotnak

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője a segesdi szociális otthonról szólva kiemelte,

dolgozói mindig barátként, testvérként, egyenrangú partnerként tekintettek és tekintenek a gondozottakra.

Az intézményben dolgozók és élők egy családot alkotnak, nem zárkóznak el, hanem megjelennek a helyi ünnepségeken, részei a település mindennapi életének - mondta a kormánypárti politikus.

Joó Aranka, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a gondoskodás lényege úgy tekinteni az ellátottakra, mint a társadalom egyenrangú tagjaira.

Vallják, a támogatásra szorulás nem jelenti azt, hogy az ellátottaknak a perifériára kellene szorulniuk - jegyezte meg. Hozzátette, alapelvük, hogy nem lehajolva adakoznak, hanem felemelve gondoskodnak, céljuk hozzásegíteni embertársaikat a legteljesebb élethez.

Nemes Zita, a Gondviselés Integrált Szociális Intézmény vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a segesdi székhelyen 270 ellátottról, köztük idősekről, szenvedélybetegekről, továbbá a támogatott lakhatásban fogyatékos emberekről gondoskodnak.

A megye legnagyobb bentlakásos szociális intézménye

A Somogy Megyei Önkormányzat Gondviselés Szociális Otthona a megye legnagyobb bentlakásos szociális intézménye, amely teljes körű ellátást nyújt az életkoruk, egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt rászoruló személyek részére. Az intézmény fenntartója a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A szociális otthon alaptevékenysége időskorúak, szenvedélybetegek, fogyatékos személyek és hajléktalanok ápolása gondozása, valamint rehabilitációs ellátása. Otthonunkban összesen 710 ellátott él - derül ki a smgondviseles.hu honlapján található információkból.

Helyi hírekGondviselés Integrált Szociális IntézménySegesd