2024.05.02, Csütörtök
GasztroFok: sokan kóstolták körbe Siófokot
Fotók: Siófoki Hírek

GasztroFok: sokan kóstolták körbe Siófokot

siofok.hu

2023.11.03. 14:32

„Az a legfontosabb, hogy elindult ez az új, jövőbe mutató kezdeményezés” – értékelt Kardos Gábor öletgazda - olvasható a siofok.hu honlapján.

Hirdetés

Mint írják, sütőtökkrémleves mézeskalács-akcentussal, sokac bab, bárány- és bivalykolbász, a balatonszabadi Pap pince borai (ahonnan Siófok város 2024-es fehérbora is kikerült), gyermekprogramok a tojás-kalandparkban, a ságvári Kecskés-pincészet különlegességei, a Kovászvirág pékműhely kenyerei, a Yacht Club hotel GasztroFok-udvara – ilyenekkel és ehhez hasonlókkal találkozhatott, aki végigkóstolta Siófokot és környékét október utolsó hétvégéjén.

Ilyen még nem volt: az őszi időszak újdonságaként GasztroFok kulináris összefogás, mely a térség gazdag bor és gasztronómiai palettájának bemutatását, körbekóstolását tűzte ki célul Széplaktól Sóstóig, Kilititől Szabadiig, bevonva a helyi termelőket, szolgáltatókat. Húsz siófoki és környékbeli vendégváró csatlakozott és bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a programot, akik „rátaláltak”, azoknak tetszett.

„Az a legfontosabb, hogy elindult ez az új, jövőbe mutató kezdeményezés – értékelt a Siófoki Híreknek Kardos Gábor, a térség borászait és vendéglátósait összefogó Balatoni Kör alapítója, de úgy is, mint az akció ötletgazdája. – Az idén még a kívántnál kevesebbekhez jutott el a GasztroFok híre, az időjárás is kedvezőtlen volt, de akik részesei voltak, azok lelkesen fogadták. Akadt olyan étterem, ahol jelentős vendégforgalmat hozott a GasztroFok-kínálat. 

A legtöbb lehetőség egyébként Siófokon a szállodák részvételében van, hiszen oda érkeznek a legjobban elérhető vendégek, sőt, a nem szállóvendégeket is elérhetik. Siófokon kitűnő vendéglátóhelyek működnek a szállodákban, éttermeik általában is nyitottak, de egy ilyen GasztroFokhoz hasonló akció kiváló alkalom lehet arra, hogy megismertessék magukat a helyi lakossággal és az ugyancsak helyben tartózkodó, de nem állandó lakosokkal, mint például az apartmanházakba, nyaralókba érkezőkkel. Fel kell ismerni ugyanis: ezek a nyaralóházas „siófokiak” is egy jelentős réteget alkotnak ma már a városban, számukra sem árt programot kínálni.”

Kardos Gábor szerint a jövő turizmusa szempontjából is az ilyen rendezvények az előremutatóak. „Ha minőségi turizmust szeretnénk Siófokon, de akár szerte a Balaton partján, akkor ne a tömegeket vonzó, nyárra jellemző „mennyiségi” turizmust tekintsük követendőnek. Az idei nyár is azt bizonyította, hogy bizony erősen kérdőjeles ennek a „retróbüfé-turizmusnak” a jövője, mert az azt igénylő réteg egyre szűkül, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nyaralást, de akik el is jönnek, azok is egyre kevesebbet költenek. A minőségi turizmus irányába kell elmozdulni, ilyen, GasztroFokhoz hasonló, újszerű, egész éves kezdeményezésekkel!”

Helyi hírek SiófokGasztroFok