2024.03.04, Hétfő
Siófokon és Tapolcán is jól járnak ezzel a vízügyi fejlesztéssel
Illusztráció - Fotó: magyarepitok.hu/Erdei Mihály

Siófokon és Tapolcán is jól járnak ezzel a vízügyi fejlesztéssel

somogyivar.hu

2023.12.27. 13:30

Márciustól decemberig dolgoztak a szakemberek.

Hirdetés

Diagnosztikai vizsgálatokat végeztek a Széchenyi 2020 program keretében zajlottak a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) területén a Nemzeti Vízművek Zrt. vezetésével – derül ki az állami cég közleményéből.

A munkák 2023. március 16-án kezdődtek meg és ez év decemberében fejeződtek be. Mint kiderült, Balatonkeresztúr, Szederkény, Balatonberény, Lesencetomaj, Nyirád–Ódörögd, Siófok, Nemesvita, Balatonfenyves, Keszthely, Tapolca településeken a 250 mm-nél nagyobb átmérőjű, azbesztcement ivóvízvezetékek döntő többségének életkora meghaladta a műszaki hasznos élettartamát, vagy közel jár hozzá, gyakoriak rajtuk a meghibásodások.

 

Valós képet kaptak a feladatokról

Az elvégzett diagnosztikai vizsgálatok valós képet tártak fel a műszaki állapotokról, így tervezhetőbbé tették a szükséges beavatkozásokat. A vizsgálattal érintett, összesen közel 20 kilométernyi vezetékszakasz több mint 41 000 felhasználó vízellátásában vesz részt.

 

Jobb lesz az ivóvíz minősége, kevesebb veszik el belőle

A Nemzeti Vízművek Zrt. stratégiai elképzelései között szerepel többek között az állami vízművek költséghatékonyabb működtetése, így ezzel összhangban a projekt céljai között szerepelt

  • a másodlagos vízminőségromlás megelőzése, illetve kezelése;
  • valamint a vízveszteségek és az irreális üzemeltetési költségek csökkentése is.

Fontos célja még a Vízműveknek összetett megoldásokkal biztosítani a fenntarthatóságot, javítani a szolgáltatási színvonal minőségét, valamint az indokolt költségek megtérülését garantálni a meglévő hálózati rendszer műszaki állapotára való tekintettel.

 

Még biztonságosabb vízellátás

A projekt hozzájárulhat a vízellátás biztonságának növeléséhez a vízbázisok terhelésének csökkentésével, és az ivóvíz minőségének javulásához is, miközben ezzel párhuzamosan a vízminőséggel kapcsolatos kifogások is csökkenhetnek. Emellett a projekt eredményeként növekedhet a víziközművek energetikai és üzemeltetési hatékonysága, és biztosíthatják a fejlesztések hatékony, ütemezhető megvalósítását is – foglalja össze a közlemény.

Az Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával megvalósult, teljes nevén KEHOP-2.1.11-21-2022-00056 azonosító számú projektről bővebb információt a www.nemzetivizmu.hu oldalon olvashatnak.

Helyi hírekNemzeti VízműveksiófokivóvízTapolca