2024.09.08, Vasárnap
Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson
Kép: Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm eseménye

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

MTI

2024.07.16. 09:00

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet július 26. és 28. között rendeznek Somogyvámos határában.

A Krisna-völgy vendégei bepillantást nyerhetnek a kovácsolás, a nemezelés, a kenderpapír-merítés, a vályogépítészet titkaiba, megismerhetik a Magyarországon egyedülálló Syama Handmade Textilműhely működését, ahol hagyományos eljárással ruhaneműket, textíliákat készítenek és díszítenek - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagukban.

Jelezték, bár még nem érték el teljesen, a völgyben törekednek az önfenntartásra, ennek elengedhetetlen része a régi magyar falusi gazdálkodási szokások, népi mesterségek megőrzése, amelyek "nagyszüleink idejében még hétköznapinak számítottak", ma már legfeljebb skanzenben találkozni velük.

A völgy lakói a magyar táj adta népművészeti és mezőgazdasági tevékenységek mellett az ősi indiai-védikus kultúra eszméit követik, főként erkölcsi és etikai irányelvek terén - jegyezték meg.

Hangsúlyozták, hogy a búcsú családi élményprogramot kínál: a művészetekre és a helyszín kulturális értékeire építő egész napos színpadi műsorban megelevenednek az indiai táncstílusok, hangszerek, táncdrámák és koncertet ad Kövi Szabolcs fuvolaművész.

A völgy vendégei számos körséta közül válogathatnak

Lesz gyógynövény túra, életmód séta, szerencsehozó vagy karmatisztító zarándoklat, de mellett számos érdekességeket tartogatnak a biokertészeti körvezetések, az ökrösszekér túrák és a mandír, a szentély bejárása is - tették hozzá.

Kitértek rá, hogy bejárható lesz az Isodyana Botanikus Kert, amely ezer, fás szárú és 700 lágyszárú növényen kívül különleges himalájai, kelet-ázsiai fák és cserjék, ehető magvú fenyők, mérsékelt övi bambuszok otthona.

A hölgyeket Szépség-sziget és hennafestés is várja, a gyermekeknek a helyi ökoiskola épületében készülnek játékos programokkal a szervezők, akik szerint a Tehénvédelmi Központba és a bocisimogatóba is megéri benézni - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hétvége fénypontjának a védikus esküvő és az ahhoz kapcsolódó tűzceremónia ígérkezik.

Ismét több pár időzíti esküvőjét a búcsú idejére, hogy a család mellett a vendégek áldásait is megkapja a rítus során - fűzték hozzá.

Kiemelték, a gasztronómia iránt érdeklődők lakto-vegetáriánus és vegán, indiai, magyaros, továbbá mediterrán menükből válogathatnak, de betérhetnek a Limonádézóba is, ahol helyi gyógynövényekkel ízesített limonádékat kóstolhatnak.

A szervezők arról is tájékoztattak, hogy a tervek szerint részt vesz a búcsún a Krisna-hívők népszerű TikTokere, Vallabhi, aki vezetett meditációt tart és a védikus szentírásokra épülő bölcsességeket elevenít meg a hallgatóságnak.

Hozzátették, a búcsú programjai pénteken és szombaton este Kirtan Fest-koncerttel zárulnak.

A több mint három évtizede alapított 320 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy Közép-Európa legnagyobb ökofalva és biofarmja, ahol 150, környezetében további 300 hívő él, a látogatóik száma évi 30 ezer - olvasható a szervezők tájékoztatójában.

Helyi hírekSomogyvámosSyama Handmade TextilműhelyKrisna-völgyKrisna-völgyi búcsú