2024.04.18, Csütörtök

Készüljön a télre, korszerűsítse lakását, fűtési rendszerét!

somogyivar.hu

2018.09.20. 11:12

A hűvösebb időjárás egyértelműen jelzi számunkra, hogy beköszöntött az ősz, és rohamosan közeledik a tél is. Egyesek már felkészültek a hidegre, míg mások csak aggodalommal telve söprik be az elvetemedett nyílászárók és elavult fűtési rendszer újra felmerülő problémáját a szőnyeg alá. Ebben a cikkünkben azoknak szeretnénk segíteni, akik nem tudják merre induljanak, és mit lehetséges még idén megvalósítani a sok lehetőség közül.

Hirdetés

A közeledő tél sokak számára ijesztő gondolat, hiszen már múlt évben is alig tudták kifűteni ingatlanjukat. Sok lakásban működnek a mai napig elavult és életveszélyes fűtőberendezések. Az elvetemedett nyílászárók és szigetelés nélküli épületek sokkal nagyobb fűtési költségeket rónak a tulajdonosokra, mint manapság indokolt lenne. Érdemes tehát a fűtés és az épületek fejlesztésébe fektetni, hiszen megtérül mind a fűtésszámlát, mind az életkörülményeket nézve.

Nézzük tehát, mit is tehetünk azért, hogy otthonainkban melegebb legyen! Az alábbi négy területtel érdemes foglalkozni, melyek megfelelő fejlesztésével akár 60 százalékos megtakarítást is elérhetünk.

  • fűtéskorszerűsítés
  • nyílászárócsere
  • megújuló energiák alkalmazása
  • az épület külső szigetelése

 

Szeretne egy gyors felújításba fogni még az idei tél beállta előtt? Akkor a nyílászáró cserével érdemes kezdeni a korszerűsítést, ez ugyanis legtöbb esetben nem igényel engedélyeztetést, és egy-két nap alatt befejeződnek a munkálatok.

Rengeteg ingatlanban még a mai napig is elavult fűtőberendezések működnek, Ezek nem csak hogy jelentősen emelik a gázszámlát, de életveszélyesek is lehetnek. Fontos, hogy korszerűre cseréljük ezeket a készülékeket a saját biztonságunk érdekében is. Egy kazáncsere azonban hosszabb időt vesz igénybe, így érdemes időben tervezni. Lényeges információ, hogy ha kazánunkat nagyobb hatásfokúra cserélnénk, vagy változtatnánk a fűtési rendszerünk más részein is, akkor először is egy engedélyre lesz szükségünk. Ehhez először egy gáztervet kell készíttetni, amit a gázszolgáltató hagy jóvá, és ők ellenőrzik, hogy megfelelő minőségben lett-e kivitelezve, és biztonságos-e a rendszer.

Ami a külső szigetelést illeti ez is egy hosszadalmasabb feladat, így már csak jövőre fogjuk tudni megvalósítani. A megújuló energiák felhasználásáról pedig egyeztessünk egy szakemberrel, hogy a mi otthonunkhoz mi lenne a legcélravezetőbb megoldás.

A fentiekből reméljük egyértelműbb már, hogy milyen korszerűsítésekkel szükséges és érdemes foglalkozni. Ha kisebb lépésekben is, de kezdjünk hozzá otthonunk korszerűsítéséhez, és ha bizonytalanok vagyunk ne féljünk szakértő tanácsát kikérni.

Kirakatfűtéskorszerűsítésfűtési szezonfűtés