2024.03.28, Csütörtök
Felújítás alatt álló színház és emlékházak is megnyílnak a megyében

Felújítás alatt álló színház és emlékházak is megnyílnak a megyében

2019.09.17. 13:20

Felújítás alatt álló színházba látogathatnak, városháza tornyából eléjük táruló panorámában gyönyörködhetnek, festőművész, zeneszerző, valamint képeslapgyűjtő lakóházát is megtekinthetik a Kulturális örökség napjai programsorozat résztvevői a hétvégén Somogyban.

Hirdetés

Kaposváron vezetett séták keretében látható az 1911-ben átadott, ám rekonstrukció miatt három éve zárva tartó Csiky Gergely Színház épülete. A beruházás a végéhez közeledik, ezért az önkormányzat és a kivitelező lehetővé tette, hogy az érdeklődők a munkaterületen haladva megismerhessék a teátrum történetét, megújításának, bővítésének szükségességét, lépéseit.

A somogyi megyeszékhelyen Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész egykori, ma múzeumként és látogatóközpontként működő lakóhelyén is várják a nagyközönséget. A Róma-hegyi ingatlanban megcsodálható a magyar festészet legelső modern művészének műterme, képei, lakberendezési tárgyai, bútorai, relikviái, dokumentumfotói.

Kaposvár a neoreneszánsz stílusú városháza bemutatásával is csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz. A vezetett épületlátogatás résztvevői megtudhatják, miről mesélnek a 115 éves ingatlan falai, mit rejt a padlása, milyen a kilátás a tornyából.

Ugyancsak vezetés mellett tekinthető meg a márciusban átadott Kaposvár Aréna és nyitva lesz a hétvégén a Szivárvány Kultúrpalota is: az egyiptomi ornamentikával gazdagon díszített szecessziós épület 1928-ban épült Lamping József építészmérnök tervei alapján, egyike volt az ország legrégebbi és legelegánsabb mozijainak. A 2009 óta országosan védett műemlék 2010-ben újult meg, és ma méltó helyszíne kulturális és művészeti eseményeknek.

Siófokon pénteken és szombaton várja a látogatókat a világhírű operettkomponistáról, a város szülöttéről elnevezett Kálmán Imre Emlékház. Az állandó kiállítás a kilenc éves koráig a városban élt zeneszerző életét, munkásságát mutatja be saját tárgyain és dokumentumokon, fényképeken keresztül.

Az emlékház őrzi Kálmán Imre első zongoráját, kottáit, elismeréseit és kitüntetéseit is. Az épületben ezúttal kincskereső játékot és filmvetítést szerveznek gyerekeknek.

A Kálmán Imre Kulturális Központ szombatra két eseményt tervez: gyermekeket invitál jelmezek színezésére és a földszinti öltözőjének közös kifestésére.

Bárdudvarnokon szombaton a Goszthony-kúriában, Goszthony Mária (1893-1989) festő- és keramikusművész egykori lakóházában Nemzetközi Üveg Szimpozionok tárlatát láthatja a közönség, Szólád Rézribizli vendégházában, egyben Juhász Gyula képeslapgyűjtő házában szombaton és vasárnap a régi balatoni vendéglátásról, a fürdőéletről, nyaralásokról nosztalgiázhatnak a vendégek.