2024.03.29, Péntek
Csütörtöktől látható a mozikban a Valan - Az angyalok völgye
Valan - Az angyalok völgye - Facebook

Csütörtöktől látható a mozikban a Valan - Az angyalok völgye

MTI

2019.11.21. 13:00

Csütörtöktől látható a mozikban a Valan - Az angyalok völgye című lélektani krimi, Bagota Béla első nagyjátékfilmje, amelynek főszereplője 22 évvel korábban eltűnt húga ügyében nyomoz egy hegyek közé ékelt erdélyi bányavárosban.

Hirdetés

A film forgatókönyvét is jegyző Bagota Béla az MTI-nek elmondta, hogy fiktív történetről van szó. A film alapötletét egy egyszerű álomkép adta: egy hóangyalt látott maga előtt, amely egy kislány képével fonódott össze, aki eltűnt.

A forgatókönyv-fejlesztés a Magyar Nemzeti Filmalap pályázatának keretében kilenc hónapig tartott. A bizottság hamar eldöntötte, hogy film készülhet az anyagból, 2017 novemberében megkapták a gyártási támogatást. A forgatás 2018 februárjától áprilisig tartott, az utómunkát pedig 2019 januárjában fejezték be - tette hozzá a rendező.

A Valan - Az angyalok völgye a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó thriller. A filmet Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is forgatták, de fő helyszíne az erdélyi bányaváros, Balánbánya. A magas hegyek közé ékelt, hófödte, részben lakatlan település tökéletes terepet adott a titkokkal teli krimihez.

"Általában úgy írok forgatókönyvet, hogy fontos számomra a valódi helyszín" - mondta a rendező, hozzátéve: eddig mindegyik forgatókönyvén úgy dolgozott, hogy pontosan tudta, hol akarja forgatni. Ezúttal olyan helyszínt kerestek, ahol két hónapig hó van. A forgatókönyv-fejlesztés közepén találták meg Balánbányát, és attól kezdve azokra az utcákra, épületekre, terekre írta a jeleneteket, a város szerves része lett a forgatókönyvnek. Nem díszletként használták, hanem valós helyszínként, ebben a közegben élő, hús-vér embereket akartak bemutatni, amihez autentikus szereplőket kerestek. Így főként erdélyi színészek játszanak a filmben, akik magyarul és románul is tudnak.

A főszerepben eredetileg is Krisztik Csabát képzelte el, aki beigazolta várakozását a szereplőválogatáson. A filmben mellette Hatházi András, Pál Emőke, Tollas Gábor, Mátray László és Nyakó Júlia látható - tette hozzá Bagota Béla.

Mint felidézte, az eredeti történet sokat formálódott. A korábbi változat más problémákra fókuszált, inkább misztikus krimi volt, míg a Valan lélektani krimi lett. A klasszikusabb krimiszerkesztés irányába ment el, az volt a cél, hogy a főhős személyes érintettsége és drámaisága rezonáljon.

A film főszereplője Péter, aki nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban saját húgát, Julit látja, akinek huszonkét évvel ezelőtt veszett nyoma szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter akkor tér vissza az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.

Bagota Béla elmondta, hogy a település román neve, Balan és a völgy, azaz a vale szó összevonva adta a filmbeli településnevet és a címet: Valan.

Megjegyezte, hogy mivel nem erdélyi, kevés információja volt a közegről, kutatómunkája során főleg újságcikkekre támaszkodott. Utánanézett Balánbánya történetének, és az 1989-es eseményekkel kapcsolatban is folytatott kutatásokat. Sokat hozzátett a történet hitelessé tételéhez a film producere, Kántor László, illetve édesapja, Kántor Lajos, aki a kolozsvári kulturális élet egyik vezetője volt, továbbá a film látványtervezője, Damokos Csaba - emelte ki a rendező.

A filmben sok drónfelvétel látható. Mint Bagota Béla elmondta, elemeltebb, tágabb perspektívából szerették volna megmutatni a közeget. A film atmoszférája szempontjából is fontosak ezek a képek, amelyek utalnak arra is, ahogy Isten lenéz saját, gyarló teremtményeire.

A Filmalap támogatásával, a Matrix Film gyártásában készült Valan - Az angyalok völgye operatőre Garas Dániel, zeneszerzője Márkos Albert, vágója Szalai Károly. A filmet Magyarországon a Mozinet forgalmazza.

KultúraValan - Az angyalok völgye