2024.03.28, Csütörtök
Országos kampányt indít a KÉSZ a szakemberek Magyarországon tartására
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Országos kampányt indít a KÉSZ a szakemberek Magyarországon tartására

magyarepitok.hu

2020.04.23. 10:43

A külföldről hazatért építőipari szakembereket szólítja meg #maradjitthon üzenetével vezető szerepére építve a KÉSZ Csoport.

Hirdetés

A KÉSZ Csoport vezérigazgatója szerint az iparág nagyobb szereplőinek most ez az egyik legfontosabb feladata, hogy a külföldről Magyarországra visszajött szakembereket itt is tartsák. Vida Tamás a vállalat közleményében rámutat: a

gazdaság újraindításában fontos szerepük lesz a nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő magyar szakembereknek.

A vezérigazgató nemrég elsőként adott lapunknak interjút a koronavírus okozta helyzet kezelése kapcsán.

 

Az építőiparnak segít a partnerágazatok támogatása is

A magyar építőiparban meghatározó szerepkört betöltő KÉSZ Csoport közleményében helyesli a rendkívüli helyzet kezelésének gazdaságpolitikáját.

Kifejtik: elegendő lehet az építőiparnak szánt állami támogatás, hiszen a partner ágazatok támogatása is ugyan olyan fontos most az iparág szempontjából – ők is beruházók az állam mellett. Ezzel szinten lehet tartani azoknak a vállalatoknak a stabilitását, akik képesek és tudnak dolgozni, és eddig is részt vettek az ország építésében.

 

 

A hazatért magyar szakemberek fontos pillérei lesznek az iparágnak

Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója szerint ezért az ágazatnak a maga módján kell most segítenie az ország építését és a gazdaság újraindítását, amelynek fontos pillérei lesznek a külföldről hazaérkezett szakemberek. 

„Az elmúlt hetekben látszik, hogy ahogy világszerte, hazánkban is jól működik a #maradjotthon kampány, amit a KÉSZ Csoport is támogat, hiszen több, mint 500 irodai dolgozónk végzi munkáját home office-ból a járvány hazai megjelenése óta.

Emellett, viszont hasonlóan fontosnak érezzük a #maradjitthon üzenetet is, hiszen akik most hazaérkeztek a járvány miatt, most a hazájukban, a családjuk mellett vannak a legnagyobb biztonságban. Nekik szeretnénk most bebizonyítani, hogy ezen nem kell feltétlenül változtatniuk, itthon is hatalmas szükség van rájuk, és akár a KÉSZ Csoportnál is megtalálhatják számításaikat a fizikai vagy szellemi szakemberek is.

Most nem halat, hálót kell osztani, és ez minden szinten igaz. Mi, nagyvállalati szinten is akkor tudunk tovább dolgozni, ha a kompetenciánknak megfelelő feladatokat kapjuk, és ugyanezt a felelősséget hordozzuk mi is.” – nyilatkozta Vida Tamás.

Iparági adatok szerint 2008 óta az elmúlt években mintegy 30 ezer építőipari szakmunkás és mérnök helyezkedett el külföldön - döntően Nyugat-Európában, és a becslések szerint ennek 15-20% százaléka jött haza a járványhelyzet miatt.

 

120 projekt, stabil jövő

A KÉSZ Csoport külföldön és itthon jelenleg közel 120 projekten dolgozik egyszerre. Ebből a járványhelyzet óta 6-ot kellett leállítani, az idei várt 200 milliárdos árbevételük az előzetes kalkulációk szerint 20-30 százalékkal csökkenhet.

A válsághelyzet ellenére is stabil magyar vállalatcsoportnál az utóbbi időszakban több prevenciós intézkedést is bevezettek, például vezetői hozzájárulásként kockázati válságalapot hoztak létre és a „boldogulási alapbért” vezetnek be. 

A KÉSZ Csoport széles portfóliójának része a tervezés, gyártás, építés és szerelés, villamosipari fővállalkozás, ipari technológiai megoldások, ingatlanüzemeltetés és -fejlesztés. Emellett a hajó- és vízépítés, a szállítmányozás, flottakezelés, szálloda- és a vendéglátó ipar is része a tevékenységi körének. Jelenleg kétezer embert foglalkoztatnak, a leépítés nincs fókuszban, sőt bizonyos területeken most is keresnek embereket.

A cégcsoport legikonikusabb hazai munkái között szerepel a megújult Kossuth Lajos tér, az új Puskás Ferenc Stadion alvállalkozként elkészített acéltető-szerkezete és a Sky Court a Liszt Ferenc Repülőtéren, legjelentősebb külföldi beruházásaik a tavaly átadott kolozsvári Hexagon Office – ami a legnagyobb magyar beruházás Romániában, valamint Lettország új kulturális központja, a 80.000 férőhelyes rigai szabadtéri színpad acélszerkezete.

KÉSZ Zrt.Országos hírekmunkaerőhiányiparági elemzés