2024.03.29, Péntek
Megújult Zala megyében a Göcsejbe vezető legfontosabb útvonal
Illusztráció: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Megújult Zala megyében a Göcsejbe vezető legfontosabb útvonal

zaol.hu

2020.07.17. 15:19

A munkálatok legkomolyabb részét az a kétszáz méter tette ki, ahol a Swietelsky az alapig elbontotta a helyenként hat méter magas töltésen futó utat.

Hirdetés

Több ezer köbméter földet megmozgatva elbontották és újraépítették a 7405-ös számú, Zalaegerszeg és Pórszombat közötti út Dobronhegyen átvezető szakaszát –derül ki a zaol.hu cikkéből.

A Magyar Falu Program támogatásával és a Swietelsky Magyarország munkájával felújított utat Vigh László országgyűlési képviselő és Mórocz József, a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója avatta fel.

A bruttó 480 millió forintból megvalósult felújítás 1 kilométernyi szakaszt érintett.

Vigh László elmondta: a töltésen húzódó szakaszon a víz­elvezetés hiányosságai miatt a rézsű megcsúszott, és félő volt, hogy teljesen tönkremegy a Göcsejbe vezető legfontosabb útvonal.

A felújítás 1 kilométernyi szakaszt érintett, a munkálatok legkomolyabb részét az a kétszáz méter tette ki, ahol az alapig elbontották a helyenként hat méter magas töltésen futó utat.

 

A forgalom nem szenvedett hátrányt a kivitelezés alatt

­Morócz József felhívta rá a figyelmet, hogy mindezt a forgalom fenntartása mellett kellett megvalósítani.

Az ősszel kezdődött munkálatokban először az út jobb oldalát, nyugati felét bontották el hat méter mélységben, félpályán biztosítva a közlekedést.

A töltésből kitermelt agyagot köbméterenként 80 kilogramm mésszel keverték, visszadolgozták, és a mész az agyaggal, vízzel reakcióba lépve nagy szilárdságú, teherbíró anyaggá vált. Erre került a 20 centiméteres alap védőréteg, amit 20 centi zúzott kővel borítottak, majd több réteg aszfalttal fedtek.

Télen leálltak a munkálatokkal, majd tavasszal elvégezték mindezt a keleti oldalon is, ott három méter mélységig bontották el a töltést. A felújítás részeként az út Kandikó felé eső része is új aszfaltot kapott a két évvel ezelőtt felújított szakaszig.

A beruházás a gyalogosok biztonságát is szolgálja, mivel ezen a szakaszon korábban nem volt járda. A félpályás forgalom fenntartása miatt a nyugati oldalon szélesebb sáv maradt hátra, azaz a padka is aszfaltburkolatot kapott. Mivel ezt a szakemberek nem bontották vissza, csak optikailag elkülönítették, így a jövőben a gyalogosok használhatják.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.Országos hírekútépítésZalaegerszegMagyar falu program