2024.03.28, Csütörtök
A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma
illusztráció - pixabay

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma

MTI

2021.06.29. 09:21

Fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak.

Hirdetés

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma − tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden.

A közlemény szerint ilyenkor a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket.

A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak

- közölte az OKF.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges - fűzte hozzá a főigazgatóság.

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket - páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép - is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják - írta az OKF.

Országos hírekszén-monoxid