2024.03.29, Péntek
Januártól újabb 15 százalékos béremelést kapnak a felsőoktatási intézmények dolgozói
Illusztráció, pixabay.com

Januártól újabb 15 százalékos béremelést kapnak a felsőoktatási intézmények dolgozói

Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály

2022.01.06. 13:37

Az állami, alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények ötvenezer dolgozójának keresete két ütemben, tavaly és idén összesen több mint harminc százalékkal nő – emlékeztetett Bódis József.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hozzátette, a magyar egyetemek tovább javuló versenyképességéhez, a magas színvonalú, korszerű képzések érdekében elengedhetetlen az oktatók, munkatársak anyagi megbecsültsége.

A kormány csak 2022-ben összesen mintegy 64 milliárd forintnyi forrást biztosít a béremelések fedezetéül.

2017-ben 14 ezer felsőoktatásban oktatót és kutatót érintett a kormány komplex, 27 százalékos béremelési programja. A szakképzésben foglalkoztatottak keresete 2020 nyarán átlagosan 30 százalékkal nőtt. 2021 őszén és 2022 elején az alapítványi, egyházi és állami egyetemek, főiskolák dolgozói egyaránt 30 százalékot meghaladó mértékű béremelésben részesülnek. A kormány és az Országgyűlés minden ehhez szükséges jogszabályi és finanszírozási feltételt megteremtett az elmúlt évben.

„Azon dolgozunk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, éppen ezért korábban sosem látott összegeket fordítunk a hazai felsőoktatásra. Tavaly a GDP közel 1,3 százaléka hasznosult az egyetemeken. 2022-ben a több mint ezermilliárd forintos fejlesztési forrásokat is beleértve ez az arány 2 százalék közelébe nő. Magyarország ezzel a felsőoktatási ráfordításokban éllovasnak számít Európában” – részletezte Bódis József.

Országos hírekbéremelésfelsőoktatásegyetem