2024.03.28, Csütörtök
Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja
Illusztráció, unsplash.com

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja

MTI

2023.05.23. 14:36

A pázsitfűfélék országos pollenkoncentrációja helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján. A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

Hirdetés

Mint írták, magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet - hívták fel a figyelmet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiások és az asztmában szenvedők számára javasolja, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben és az ablakokat zárják be.

Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása - tanácsolták, kiemelve: fűnyírás során allergiás, asztmás ember lehetőleg ne tartózkodjon a közelben, a lakásban pedig gyakran érdemes nedves portörlést végezni.

Az NNK jelezte azt is, hogy honlapján naponta frissülő előrejelzés érhető el a várható pollenhelyezről.

Országos hírekallergiaNemzeti Népegészségügyi Központpázsitfűfélék