2024.07.21, Vasárnap
Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja
Illusztráció, unslpash.com

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja

MTI

2023.09.05. 10:16

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden az MTI-t.

Azt írták: az elmúlt héten az esőzések és a lehűlés hatására a parlagfű pollenkoncentrációja jelentősen csökkent, azonban az időjárás felmelegedésével ismét felerősödött a pollenterhelés.

Az aerobiológiai hálózat mérési eredményei alapján az idei parlagfű-pollenszezon a tavalyinál erősebb. Tüneteket okozó, közepes pollenkoncentrációt először július utolsó hetében, az előző évinél néhány nappal korábban regisztráltak.

Az országos átlag néhány nappal korábban érte el a közepes szintet, valamint a magas és nagyon magas koncentrációjú napok is egy-két nappal korábban jelentkeztek.

Nagyon magas koncentrációt először augusztus elején mértek, míg extrém magas koncentrációt az eddigi adatok alapján 6 állomáson is regisztráltak - Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Tatabányán, valamint Miskolcon - augusztusban.

Az eddig adatok alapján a parlagfű-pollenkoncentráció augusztus 28-án érte el a legmagasabb országos átlagot.

Az allergiás tünetek gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők - írták.

Országos hírekparlagfűallergiaparlagfűszezon