2024.04.26, Péntek

Átadták a ZÁÉV által felújított kaposvári vasútállomást

mti, magyarepitok.hu

2017.03.09. 14:11

A 118 éves épület teljes tetőszerkezete, homlokzata, főfalai és utasterei is megújultak.

Hirdetés

Csütörtökön átadták a kaposvári vasútállomás 1,6 milliárd forintból megújult épületét. A beruházásban a kivitelező ZÁÉV Zrt. a műemléki szempontokat figyelembe véve szerkezeti, épületgépészeti és homlokzati munkákat végzett el a 2100 négyzetméteres épületen, melynek megújult a teljes épület tetőszerkezete. Emellett megerősítették az épület főfalait, pincéit talajvízmentessé tették, a főcsarnokban a gipszstukkókat rekonstruálták.

A projekt magában foglalta az utasterek, az utaskiszolgálás, a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges helyiségek modernizációját, valamint információs és kamerarendszer üzembe helyezését is. Az épületben egy kormányablak is megnyílt. A fejlesztésben mindezek mellett felújították a járdát és a taxiparkolót, aszfalt helyett térkőlap burkolattal, az épület mellett kandelábereket állítottak.

A MÁV egykori legendás főépítésze, Pfaff Ferenc tervei alapján 1899-ben emelt állomás európai uniós pályázati támogatásból újult meg. A 21. századra nagyon leromlott állapotba került épület felújítása 2015 márciusában kezdődött.

Az átadón Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta, a vasútállomás környezete is megújul, így a Csiky Gergely Színház is. A városkép emellett egy 10,5 milliárd forintból hamarosan kezdődő projektben a kaposvári közlekedési központ kialakításával is változni fog.

ZÁÉV Építőipari Zrt.vasútfejlesztésAktuálisKaposvár