2024.04.26, Péntek
Több térségben is gyakorlatoznak felettünk a Gripen vadászpilóták
Illusztráció, pixabay.com

Több térségben is gyakorlatoznak felettünk a Gripen vadászpilóták

Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, MTI

2021.09.14. 15:00

A kecskeméti repülőbázis Gripen pilótái 2021. szeptember 13-15. között az éves kiképzési tervnek megfelelően délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre tervezetten 15:00 és 22:00 között.

Hirdetés

Több város légterében hajtanak végre délutáni és éjszakai repüléseket a Magyar Honvédség Gripenjei a napokban. Az érintett térségekben emiatt fokozott hanghatásra kell számítani - adott ki tájékoztatást közösségi oldalán a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.

A Magyar Honvédség (MH 59.) Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hétfőn a Facebook-oldalán azt írta:

Gripen-pilótáik szeptember 13-15-én az éves kiképzési tervnek megfelelően hajtják végre a repüléseket 15 és 22 óra között.

A repülés során Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Szolnok, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár valamint Debrecen, Nagykanizsa és térségeik érintettek - közölte a kecskeméti repülőbázis.

Hamarosan utódot kell választani, véges az élettartamuk a Gripeneknek

JAS 39 Gripen egy negyedik generációs könnyű vadászbombázó repülőgép, az eredetileg svéd szóból eredő Gripen magyar jelentése: griffmadár. A típust eddig öt ország vásárolta meg, melyből Magyarországnak 14 db áll rendelkezésére. 2006 márciusa jelentős mérföldkő volt a Magyar Légierő korszerűsítésében, hiszen ekkor jelentek meg Magyarország légterében az első negyedik generációs svéd gyártású bérelt JAS 39 Gripen EBS HU repülőgépek. Különlegességüket az is adja, hogy külön típus készült minden ország számára.

A JAS-39 Gripen EBS HU repülőgép élettartama több mint 6000 óra.

Ennek alapján a repülőgép rendszerben tarthatósága mintegy 30-35 évre tehető, ami azt is jelenti, hogy hamarosan ki kell majd jelölni az utódjaikat, de a repülőgépek a jelen állás szerint, még a 2026-os lízingszerződés lejárta után is tovább szolgálhatnak majd a légierőben.

A típussal napjainkig nem vívtak éles légiharcokat az öt ország légierőinek repülőgépei, így légi győzelme és vesztesége nincsen.

AktuálisgripenvadászgépgyakorlatMagyar HonvédségKecskemétMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis