2024.02.21, Szerda

A Somogy Megyei Kormányhivatal idén is feloldotta a pontyfogási tilalmat a Balatonon. A Kis-Balaton területén azonban továbbra is tilos megtartani a horogra kerülő pontyokat.

Hirdetés

A tilalom feloldását a halgazdálkodási társaság kezdeményezte, miként a korábbi években is, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet szakértői véleménye alapján. Eszerint a Balaton természetes pontyszaporulata ma sem számottevő, ezért nincs jelentősége az ívási időszakban bevezetett fogási korlátozásnak. 

A tilalom feloldása a Balaton összes befolyójára is érvényes, kivéve kettőt. A Balatoni Horgászrend idei változása miatt ugyanis - a korábbi gyakorlattól eltérően - két nagy befolyón érvénybe lép majd a pontytilalom - hívta fel a figyelmet az ágazatvezető. Ennek értelmében április 15. és június 15. között a Keleti-Bozót-csatornán és a Nyugati-övcsatornán csak a meghatározott szakaszokon szabad horgászni, pontyot és harcsát pedig a két vízfolyás teljes hosszán tilos lesz megtartani.

A pontytilalom - a korábbi évekhez hasonlóan - a Kis-Balatonon is életbe fog lépni. Itt az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 2. és május 31. között tilos lesz megtartani a horogra akadó példányokat.

A Balaton pontyutánpótlását évi 300 tonnányi két- és háromnyaras haltelepítéssel pótolja a halgazdálkodási társaság.

AktuálisturizmusBalatonSomogy Megyei Kormányhivatalhorgászatpontytilalom