2019.11.21, Csütörtök

Balaton

Hatezer futót csábított ki a tavaszias idő a Balaton-partra vasárnap

2019.11.17

Aktuális

A futóké a Balaton-part a hétvégén, hatezernél is több embert várnak. Tegnap a 7, a 14 és a 21 kilométeres távra lehetett nevezni, ma pedig Balaton Maraton lesz Siófokon – közölte az M1 Híradója.

Emelkedik a balatoni horgászjegyek ára

2019.11.14

Gazdaság

Kilenc év után, nem egységes szinten, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Gyenesdiáson.

Véget ért a viharjelzési szezon a nagy tavaknál

2019.11.03

Aktuális

Véget ért a hét hónapig tartó viharjelzési szezon csütörtökön az ország nagy tavainál, az idén a szolgáltatás bekapcsolására a sokéves átlagnál jóval rövidebb ideig volt szükség - közölte a meteorológiai szolgálat, a balatoni vízirendészet és a katasztrófavédelem közös közleményben az MTI-vel.

Libaételek kóstolhatók a balatonfüredi Gastro fesztiválon november második hétvégéjén

2019.10.28

Kultúra

A balatonfüredi Gastro fesztivál látogatói Balaton-környéki éttermek és borászatok kínálatából válogathatnak november második hétvégéjén, amikor a Szent-Márton napi libahagyomány megidézése mellett színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket - tájékoztatta pénteken az MTI-t a program szervezője.

Nagyobb szerepet szán a Balaton-kutatásban a tihanyi limnológiai intézetnek az új vezető

2019.10.19

Aktuális

A Balaton-kutatás megújulásához újra kell pozícionálni tihanyi Balatoni Limnológiai Intézetet (BLI), amely a várakozások szerint az eddigieknél jelentősebb forrásokkal működhet - nyilatkozta Jordán Ferenc, az intézmény áprilisban kinevezett igazgatója az MTI-nek.

Szombattól új esti és éjszakai járatok közlekednek a váci és a ceglédi vasútvonalon

2019.10.16

Aktuális

Szombattól új esti és éjszakai járatok közlekednek Budapestről a váci és a ceglédi vasútvonalon, így a közvetlen térségben élő mintegy százezer ember számára tervezhetőbbé, biztonságosabbá válik az éjszakai utazás - közölte a MÁV Zrt. szerdán az MTI-vel.

Már 9100 kilométeren közlekedhetnek biztonságosan a biciklisek

2019.10.06

Aktuális

Magyarországon 2010 óta mintegy 1250 kilométer kerékpáros útvonal jött létre, így már 9100 kilométeren közlekedhetnek biztonságosan a biciklisek - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Mai naptól őszi menetrend szerint közlekednek a balatoni hajók és kompok

2019.09.30

Aktuális

Vasárnap véget ért az utóidény a balatoni személyhajózásban, a hétfőtől érvényes őszi menetrend szerint már csak három hétvégén és ünnepnapon közlekednek a Balatoni Hajózási Zrt. hajói, és a komp is rövidebb ideig jár - olvasható a hajózási társaság honlapján.

Nem halogatható tovább a Balaton-kutatás megújítása

2019.09.26

Aktuális

A közelmúlt algainváziója is megmutatta, hogy nem halogatható tovább a Balaton kutatásának az eddigieknél komplexebb, átfogó megújítása - figyelmeztet a Nemzeti Víztudományi Program irányító testülete az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A legnagyobb építőipari cégek a Balaton vizén is helyt álltak - fotógaléria

2019.09.25

Aktuális

A tavalyi sikere után idén is dobogóra állhatott az EuroAszfalt az Építők Vitorlás Kupáján.

Elkezdődött az őszi haltelepítés a Balatonnál

2019.09.24

Aktuális

Ma öt fuvarral összesen 16732 kg háromnyaras pontyot telepítettek a Balatonba. Ezzel együtt idén már 99 313 kg-ot teljesített a 300.000 kg-os éves telepítési kötelezettségéből a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Több mint 20 milliárd forint jut a Balaton víz- és partvédelmét szolgáló kutatásokra, fejlesztésekre

2019.09.20

Aktuális

Négy uniós projektből 24 milliárd forint jut a Balaton víz-és partvédelmét szolgáló kutatásokra fejlesztésekre a következő években ezek közül a Sió-zsilip átépítése és a Sió-csatorna meder-rehabilitációja október elején kezdődik - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI megkeresésére pénteken.

A lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban

2019.09.13

Aktuális

A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban, a legutóbbi, nyíltvízi mérések eredménye szerint drasztikusan csökkent az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, ahol korábban a legmagasabb értéket mérték - közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója az MTI-vel pénteken.

Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t

2019.09.11

Aktuális

Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét további 1300 hektár tógazdasággal, ennek köszönhetően a társaság halgazdálkodási feladatait magasabb szinten, hatékonyabban tudja ellátni - jelentette be az agrárminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Sokat utaztak a családok a "Hol vagy, Kajla?" program keretében

2019.09.08

Aktuális

Népszerűnek minősítette a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a nyári szünetben futó "Hol vagy, Kajla?" programot, amelynek keretében 200 ezer pecsétet gyűjtöttek és 10 millió kilométert vonatoztak a gyerekek.

Segítettek a balatoni vízirendőrök

2019.11.15

Aktuális

Meghibásodott egy vitorlás kishajó, a bajbajutottak segítség nélkül nem tudtak volna partot érni.

Elrajtolt az Észak-Balaton vasútját villamosító projekt

2019.11.08

Helyi hírek

Az 55 kilométeres szakaszon 2021 áprilisától válthatják föl a dízelvonatokat az elektromos szerelvények; három állomás is megújul.

Elzárták a Sió zsilipet

2019.10.30

Aktuális

Elzárták a Sió zsilipet, a két héten át tartó vízeresztés alatt 3 centimétert apadt a Balaton, és hajók keltek át a csatornán a Balaton és a Duna között.

A balatoni vízeresztéssel egyidőben hajók kelnek át a Sió-csatornán

2019.10.22

Gazdaság

Több hajó is útra kelt a Sió-csatornán, kihasználva a Sió-zsilip rövid ideig tartó nyitását, hogy eljusson a Dunáról a Balatonba, illetve a Balatonról a Dunára a vízszintszabályozó műtárgyak átépítése miatt kezdődő mintegy két éves közlekedési zárlat előtt.

Az induló nagyberuházás miatt megnyitották a Sió-zsilipet, lehetővé válik a hajózás a csatornán

2019.10.17

Aktuális

A siófoki vízszintszabályozó műtárgyak jövő hónapban kezdődő átépítése miatt megnyitották a Sió-zsilipet szerdán, a hónap végéig tartó vízeresztés nyomán 3-5 centimétert fog csökkenni a Balaton vízszintje, ugyanakkor lehetővé válik a hajózás a Sió-csatornán - derül ki a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság MTI kérdéseire csütörtökön megküldött válaszából.

Elindult a Balaton vízszintjét szabályozó fejlesztés

2019.10.09

Aktuális

A projekt során a Strabag és a Colas teljesen átépítik a siófoki hajózsilipet, valamint sor kerül vizes élőhelyek kialakítására is.

Járhatóvá vált a 67-es út egyik szakasza

2019.09.30

Aktuális

A Strabag és a Soltút konzorciuma több mint 33 kilométernyi 2x2 sávos pályát épít 67-es gyorsforgalmi út fejlesztésének részeként.

Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre

2019.09.27

Aktuális

Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.

Mozgalmas nyáron van túl a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

2019.09.25

Aktuális

Számos rendezvényt biztosítottak, de emellett jócskán szabtak ki büntetéseket is a szabálysértőkkel szemben. A nagy meleg a vízpart mellé csábította a fürdőzőket és a vízi sportok szerelmeseit, ám a nyaralók egy része még mindig nem kellő gondossággal vágott neki a vizeknek.

Jól fogyott az e-matrica idén nyáron - szombatonként közel 45 ezer jármű haldt át az M7-esen

2019.09.24

Aktuális

A három nyári hónapban összesen 4,6 millió e-matricát vásároltak a magyarországi utakon közlekedők, szinte valamennyi matricatípusból több fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban - tájékoztatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI-t hétfőn.

Koszorúzással emlékeztek Kaáli Nagy Dezsőre Siófokon

2019.09.23

Aktuális

Kaáli Nagy Dezsőre, a balatoni kikötők tervezőjére, a Sió-csatorna hajózhatóvá tételének szülőatyjára emlékeztek meg az egykori kultúrmérnök síremlékénél szeptember 20-án a Hajósok Napja alkalmából Siófokon.

Repülőhollandi Eb - Aranyérmes lett a Majthényi, Domokos páros a balatonföldvári futamon

2019.09.19

Aktuális

Az utolsó, tervezett egyetlen pénteki futam eredményétől függetlenül aranyérmes lett a 13-szoros világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András páros a balatonföldvári vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokságon.

Ez lehetett a fő oka a rendkívüli algásodásnak a Balatonban

2019.09.12

Aktuális

Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka a augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és a Magyar Tudományos Akadémiának készített összefoglalójában.

Balaton Piknik: nyárzáró rendezvény sztárokkal Bogláron

2019.09.10

Kultúra

A balatonboglári Gömbkilátónál rendezik meg a Balaton Pikniket pénteken és szombaton. Az eseményen több sztárelőadó lép fel, köztük a Morcheeba, Róisín Murphy és José González.

Százezerrel többen utaztak a Balatonhoz vonattal, mint tavaly nyáron

2019.09.04

Aktuális

Egész nyáron kitartott a balatoni utasforgalom növekedése. A nyári menetrendi időszakban (június 15-től augusztus 25-ig) összesen 1 millió 653 ezer utas választotta a vasutat a balatoni utazásához. A tavalyi azonos időszakhoz képest 115 ezer fővel, azaz 7,5 százalékkal nőtt az utasszám. A menetjegyek negyedét online váltották meg a nyaralók, akik megkedvelték a Balaton expressz szerelvényen elérhető étkezőkocsi-szolgáltatást is.