2020.02.17, Hétfő

Balaton

Felborult vitorlás, vízbe esett utasok, veszteglő vízi járművek a Balatonon

2018.05.02

Aktuális

Felborult vitorlás utasait mentették ki a vízből a siófoki vízirendőrök vasárnap délután. Balatonföldvárnál egy árbóctörött katamarán, Balatonlellén egy elektromos hajó illetve a rajtuk utazó két társaság várt segítségre.

Jelentősen csökken 2100-ra a Balaton vízgyűjtő területén a vízkészlet a kutatók szerint

2018.04.25

Aktuális

A kutatók prognózisa szerint 2100-ra a Balaton vízgyűjtőjén a vízkészlet jelentős csökkenésére kell számítani, ami befolyásolja tó hasznosíthatóságát is.

Lakossági fórumot tartanak Siófokon a Balatont érintő fejlesztésekről

2018.04.23

Aktuális

Lakossági fórumon ismerteti az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma a „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt és az ahhoz kapcsolódó tervezett fejlesztések részleteit. A fórum időpontja április 26. 17 óra, helyszíne Siófok Város Önkormányzata.

Szuperzöld magyar fejlesztésű jármű szeli a habokat a Balatonon

2018.04.22

Aktuális

A Balatonon és a tengeren is szépen szeli a hullámokat az elektromos meghajtású, magyar fejlesztésű jet ski. Az igazán környezetkímélő járműről Rádi Péter gépészmérnök és Rédei Ákos hajótervező mérnök beszélt az M1 Kék bolygó című műsorában.

Az aktív turizmust és a gasztronómiát népszerűsíti a Nyitott Balaton

2018.04.20

Aktuális

Az idén elsősorban az aktív turizmusra és a gasztronómiára koncentrál a helyi vállalkozók által kilencedszer megrendezett tavaszi Nyitott Balaton programsorozat április 27. és május 27. között - mondta Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség (BTSZ) alelnöke az MTI-nek pénteken.

15-20 százalékot drágultak a Balaton környéki ingatlanok

2018.04.17

Aktuális

Körülbelül 15-20 százalékot drágultak a Balaton környékén található ingatlanok - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Április végéig feloldják az erdőlátogatási tilalmakat a Balaton környéki erdőkben

2018.04.13

Aktuális

Április 15-én már a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. területén is véget ér az erdőlátogatás korlátozása, májustól pedig a Bakonyerdő Zrt. is feloldja a februárban bevezetett tilalmakat.

Megkezdték a Sió-zsilip zárását

2018.04.11

Aktuális

Megkezdték a Sió-zsilip elzárását szerdán, bár a Balaton vízállása még magas. A folyamat hetekig fog tartani - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A földek tulajdonviszonyait tisztázó program költsége 9,5 milliárd forint

2018.04.08

Gazdaság

A gazdák földhöz juttatását szolgálja a földterületek tulajdonviszonyainak tisztázása 2018-2022 között; a program költsége mintegy 9,5 milliárd forint - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Fonyódon, 21. gazdafórumán.

Tavaszi madárvonulás a Kis-Balatonnál

2018.04.03

Aktuális

Ugyan lassan érkezik az idei tavasz, erősen változékony az időjárás, a szemfüles madárlesők mégis különféle madárfajokat láthatnak már visszatérni a Kis-Balatonhoz.

Megkezdődött a balatoni hajózási szezon, újdonságokkal várják a vendégeket

2018.04.01

Aktuális

"A Balatoni Hajózási Zrt. az elmúlt két sikeres év után idén is jó szezonra számít, változatlan árakon nyújtva szolgáltatásait, újdonságokkal is várva a hajózni vágyókat" - mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a hagyományosan húsvét nagyszombatján induló, 172. balatoni személyhajózási szezon alkalmából megrendezett ünnepségen Balatonfüreden.

Egymilliárd forint uniós forrást fordítanak a Balaton biztonságosabbá tételére

2018.03.20

Aktuális

Egymilliárd forintnyi uniós forrás fordítható 2019 közepéig a Balaton régió katasztrófavédelmi rendszereinek fejlesztésére - tájékoztatta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Közbiztonsági Testületének elnöke az MTI-t.

Kiemelkedő a turizmus januári növekedése

2018.03.20

Gazdaság

A tavalyi rekordév után januárban sem lassult a magyar turizmus növekedése, a szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma emelkedett a legdinamikusabban - így értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a legfrissebb statisztikai adatokat az MTI-nek kedden. A szállodaszövetség szerint is kiemelkedőnek számít az előszezoni vendégforgalom kétszámjegyű emelkedése.

Siófokon II. fokú helyi vízkárelhárítási készültség lépett életbe

2018.03.16

Aktuális

Siófokon a polgármester II. fokú helyi vízkárelhárítási készültséget rendelt el 2018. március 16-án 11 órától.

Sűrűbben jár a balatoni komp szerdától

2018.03.12

Aktuális

A balatoni komp sűrűbben és hosszabb üzemidőben közlekedik szerdától - közölte a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) az MTI-vel hétfőn.

Új viharjelző állomásokat is létesítenek a Balaton régió fejlesztése során

2018.04.27

Gazdaság

Várhatóan nyolc új viharjelző állomást létesítenek, modernizálják a már működő állomásokat és ötven új eszközzel erősítik a régió katasztrófavédelmi egységeinek mentési képességét a Balaton régió katasztrófavédelmi fejlesztése során - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel.

Indul az Egynyári kaland folytatása a Dunán

2018.04.25

Aktuális

Május 26-tól hat héten át kerül a Duna televízió képernyőjére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Megafilm Service közös sorozata, az Egynyári kaland harmadik évada, amelyről Hévízen, a tavalyi forgatás egyik kiemelt helyszínén kedden tartottak sajtótájékoztatót az alkotók.

Rendhagyó balatoni állásbörze

2018.04.23

Aktuális

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a vendéglátásban. A május 5-én, a siófoki Plázson megrendezett Álláskereső RapidRandi összehozza a munkaadókat a leendő munkavállalókkal, így akár egyetlen nap alatt megoldódhat a nyári munka kérdése – derül ki a szervezők sajtóközleményéből.

Pályafelújítások miatt több vasútvonalon is módosul a balatoni közlekedés menetrendje

2018.04.20

Aktuális

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat – olvasható a MÁV közleményében.

Megkezdték a szúnyogirtást a Balatonnál

2018.04.19

Aktuális

Idén 1000 hektárral nagyobb területen irtanak, mint tavaly, a belvíz miatt ugyanis több a szúnyoglárva – hangzott el az M1 Híradójában.

Apránként zárják a Sió-zsilipet, javul a helyzet a Sión

2018.04.15

Aktuális

Lassan csökkentik a vízeresztést a Balatonból a Sióba. Vasárnap 50 köbmétert engedtek le másodpercenként.

Április közepén kezdődik a balatoni szúnyogirtás

2018.04.11

Aktuális

Megkezdődik a csípőszúnyogok elleni biológiai védekezés a Balaton térségében április 16-17-én, az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb területen - közölte Balassa Balázs, a munkát koordináló Balatoni Szövetség elnöke szerdán az MTI-vel.

Még mindig teljes gőzzel eresztik a vizet, a Balaton vízállása 1 centiméterrel csökkent

2018.04.09

Aktuális

Az elmúlt napokban 1 centiméterrel csökkent a Balaton vízállása, hétfőn 132 centiméter volt az átlagos vízszint a siófoki mércéhez képest, miközben a Sió-zsilipen továbbra is maximális sebességgel eresztik a tó vizét. A Sió-mentén március 14-e óta tart a harmadfokú belvízvédelmi készültség – a vizugy.hu adatai szerint.

Harmincegy ország versenyzői indulnak a Laser Radial ifjúsági Eb-n a Balatonon

2018.04.06

Aktuális

Harmincegy ország 214 sportolója nevezett a vitorlázó Laser Radial ifjúsági Európa-bajnokságra.

Indul a viharjelzés a tavakon

2018.04.01

Aktuális

Április 1-jétől indul a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett - olvasható a met.hu-n.

Idén is Fonyód a maratonisták első célja

2018.03.22

Aktuális

Ma rajtolt Siófokról a 11. Spuri Balaton Szupermaraton mezőnye! Március 22. és 25. között, négy nap alatt több mint 196 kilométert vállalnak a tókerülők.

Víz Világnapi Konferenciát rendeznek Siófokon

2018.03.20

Aktuális

A Balatonról szóló Víz Világnapi Konferencia lesz Siófokon március 20-án 10 órától a polgármesteri hivatalban.

Kritikus a vízszint a Balatonnál

2018.03.17

Aktuális

Több településen is készültség van a Balaton magas vízszintje miatt. Habár maximális kapacitással engedik a Balaton vizét a Sió-csatornába, ott rekordmagas a vízállás. Pontosan 12 éve volt három méter magas a vízszint.

Elő a futócipőkkel – jövő héten rajtol a 11. Spuri Balaton Szupermaraton

2018.03.14

Aktuális

Lassan beköszönt a tavasz és elindul az igazi futószezon. Idén is várja a BSI a Balaton szerelmeseit a már hagyománnyá vált márciusi Balaton Szupermaratonra. A március 22-25-ig tartó eseményen idén is lehetőség nyílik megkerülni a magyar tengert, ki egyedül, ki többedmagával, mivel a táv három vagy négyfős csapatban, párban és egyénileg is teljesíthető.

Tavaszi tilalmak horgászoknak a Balatonon

2018.03.09

Aktuális

Ha késve is, de megérkezett a Balatonhoz a tavaszi meleget hozó déli szellő, olvadásnak indult a jégpáncél és pár nap múlva minden bizonnyal már horgászhatunk is. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összegyűjtötte azokat a korlátozásokat, amelyekre minden horgásznak figyelnie kell ilyenkor tavasztájt.