2024.04.25, Csütörtök
Durva drágulás a Balatonon – Dupla áron vehetnek ingatlant az érdeklődők
Illusztráció: pixabay.com

Durva drágulás a Balatonon – Dupla áron vehetnek ingatlant az érdeklődők

Péncentrum.hu

2020.08.26. 15:02

Drasztikusan nőttek az ingatlanárak a magyar tengernél. Idén már 300-500 ezer forintot is elkérnek egy négyzetméterért.

Hirdetés

Gyakorlatilag ugyanannyiba kerül ingatlant venni a horvát tengerparton és a Balatonnál. A magyar tengernél ugyanis mindössze 4 év alatt megduplázódtak az árak - derül ki a Pénzcentrum.hu cikkéből.

Ennek éppen az ellenkezője volt érvényes 2016-ban: akkor a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron lehetett elérni a balatoni nyaralókat. Az utóbbi pár évben viszont olyan durva drágulás volt a tónál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy négyzetméterért, mint az Adrián.

A G7 internetes újság kiemeli, hogy idén a négyzetméterárak a 300-500 ezer forintos sávban mozognak, míg 2018-ban az átlagár a 150-300 ezres sávban volt.

 

Árrobbanás a magyar tengernél

A horvát statisztikai hivatal adatai szerint a Zágrábon kívüli horvát új ingatlanok adásvételének átlagos értéke 2019-ben átszámolva körülbelül 550 ezer forint volt. „Ha elfogadjuk, hogy a Zágrábon kívüli adásvételek döntő része a tengerparti sávban történik, és a két említett véglet körülbelül egyformán torzít fel, egy magyar vásárló vagy befektető szemszögéből a balatoni nyaralók jelentős része árban beérte az Adriát. Főleg azt is figyelembe véve, hogy Horvátországban csak új lakóingatlanokat tartalmaz ez az ár, míg a Balatonon nem” – vázolja fel a G7.

Az elmúlt két évben a déli parton 35, az északin 50 százalékos áremelkedés volt. A koronavírus-járvány által sújtott, és gazdaságilag bizonytalan időszakban egyértelműen látszik, hogy Budapest mellett a balatoni régió a hazai ingatlanpiac legnagyobb likviditással rendelkező övezete - mondta el a balatoni árakról Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Helyi hírekBalatoningatlanvásárlás