2020.10.29, Csütörtök

Hirdetés

A nyaralók negyede egy hónapnál is több időt töltött a Balatonnál nyáron
Illusztráció: pixabay.com

A nyaralók negyede egy hónapnál is több időt töltött a Balatonnál nyáron

hvg.hu

2020.09.20. 17:27

Siófok és Zamárdi különösen népszerűek voltak.

Hirdetés

Egy felmérés szerint a szombat és a vasárnap voltak nyáron a Balaton legmozgalmasabb napjai - olvasható a hvg.hu cikkében. Ugyanakkor a leggyengébbnek számító keddek és a legerősebb szombatok között is csak 36 százalékos a különbség. A fővárostól távolabbi településeket inkább hosszabb időre látogatták, míg Siófok, Zamárdi esetében a látogatók száma szinte másfélszeresre nőtt a hétvégéken

Az adatokból az látszik, hogy a látogatók jó része még mindig „elakad” a Balaton „elejénél”; a Tihanytól a főváros felé eső, jóval kisebb „keleti medence” kötötte le a teljes forgalom mintegy 47 százalékát, amiből Siófok és azonos irányítószámhoz tartozó szűkebb környéke önmagában is 12 százalékot tett ki. Az északi part látogatói a nyár folyamán nagy számban látogatták a déli településeket is, míg fordítva ez kevésbé volt jellemző.

 

A legtöbb látogató július legvégén és az augusztus 20-i héten volt

Vannak olyan települések, amelyek nappal igazán népszerűek, nem pedig szálláshelyként. Például Tihanyban és Szigligeten kétszer-háromszor annyival növekszik nappal a forgalom, mint egy átlagos balatoni településen.

A legtöbb látogatót a tó július legvégén és az augusztus 20-i héten vonzotta, a látogatószám június elejétől július végéig majdnem lineárisan emelkedett, és a nyár utolsó öt hetében egy magas szinten tetőzött.

Az augusztus végi napokban a számok visszaestek a június végi szintekre, majd szeptember 1-jén pont akkora volt a forgalom a tó környékén, mint június első napján.

A kimutatást a digitális forgalomfigyelésen alapuló LocSight végezte. A LocSight, a tömegek mozgásának elemzésén alapuló új megoldás, amely képes térben és időben is meghatározni egy-egy lokáció látogatottságát és pontos összehasonlítást adni bármely területekre vonatkozóan.

Helyi hírekSomogy megyeBalaton Siófoknyaralás