2024.04.25, Csütörtök

Víz Világnapi Konferenciát rendeznek Siófokon

hirbalaton.hu

2017.03.16. 19:48

Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban címmel nyilvános rendezvényt szervez a március 21-ére a Balaton Fejlesztési Tanács.

Hirdetés

A vízminőség és vízbiztonság stratégiai fejlesztési iránynak számít a tavaly év végén megszületett, 367 milliárd forintos balatoni kormányhatározatban is.

A balatoni tájat meghatározzák a mindenkori kormányzati és szakmai törekvések, a helyi fejlesztéspolitikák, illetve ezek hiánya. A vélt vagy valós gazdasági és társadalmi igények mögött gyakran háttérbe szorul a természeti értékkel való gazdálkodás felelőssége. A turizmus fejlődésével és a klímaváltozás hatásaival párhuzamosan növekvő környezeti érzékenység újabb és újabb kihívások elé állította a tóval kapcso­latos fejlesztéspolitikák alkotóit, megvalósítóit.

A balatoni táj és parti sáv szakszerű kezelése összetett feladat. Vízvédelmi, élőhelyvédelmi, nádgazdálkodási, tájkép-megőrzési célok és intézkedések mellett megje­lennek a közösségi és turisztikai fejlesztések igényei is. A vízparti táj kezelésének alapfeladata, hogy miképp lehetne feloldani a természet/környezet jó ökológiai állapotban tartása és az emberek vízhasználati igénye között fennálló ellentéteket.

A rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a Balaton vízkészletének változásáról, ökológiai állapotának jelenlegi helyzetéről, a tó mederével kapcsolatos legújabb vizsgálatok eredményeiről, partvédőművekről, vízpart-rehabilitációról, a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról.

A 10 -15 óra között tartó rendezvény helyszíne: Siófok polgármesteri hivatal (Fő tér 1.) földszinti nagyterem. (A szervezők kérik, aki teheti, jelezze részvételi szándékát március 17-ig a [email protected] címen. Az eseményen résztvevők parkoló cédulát kérhetnek a hivatal portáján.)

Aktuálissiófok2017BalatonVíz Világnapjakonferenciastratégiai fejlesztés