2024.07.19, Péntek

Lampingosok újítják fel a Szennai Skanzent

www.kapos.hu

2017.10.17. 19:20

A két intézmény együttműködéseként sor kerül a szabadtéri múzeum karbantartására, miközben a diákok új fogásokat is tanulhatnak.

A győri építőipari szakközépiskola diákjai évek óta visszatérő vendégei a szennai skanzennek. A nyári időszakban a múzeum épületeinek felújításában, karbantartásában segédkeznek. Napokon belül azonban kaposvári diákok is dolgozhatnak a múzeum épületeinek renoválásán, miután a skanzen és a Lamping József Műszaki Középiskola közös együttműködésben állapodott meg.

 

 

"Olyan anyagokkal dolgozunk, olyan anyagokból épülnek az épületeink, amik folyamatosan elavulnak, tehát évről-évre tudunk olyan munkát adni, amik egyszerűek. Hagyományos anyagokkal, sárral vagy fával dolghozunk, ami hasznos mivel a mai technikák, a mai eszközök és anyagok gyökere ezekben a tevékenységekben zajlik." - tájékoztatott Román Árpád, a Szenna Skanzen tagintézmény-vezetője.

Ez a program része egy 2 milliárd forint értékű országos pályázatnak. 19 helyszínen különböző múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, így Kaposváron is.

"A múzeum, mint iskolán kívüli oktatási helyszín, élményekkel tudja a diákok számára közvetíteni az építőiparról, az építőipari mesterségekről szóló szakmai tudást." - árulta el Káldy Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szakmai főtanácsadója.

A Lampingos diákok még ezen a héten megkezdik egy fából készült híd megépítését a skanzenben. Ezt követeőn más feladatokban is együttműködhet majd az iskola és a falumúzeum.

 

AktuálisKaposváregyüttműködéskultúradiákSkanzen Szennamúzeum