2024.04.22, Hétfő

Teljes felújításon esik át a kaposvári teátrum.

www.sonline.hu

2017.10.02. 12:00

A Csiky Gergely Színház régen és most...

Hirdetés

Érdekes képekkel mutatjuk be, milyen volt a színház elmúlt több mint 100 éve.

 

Teljesen megújul a Csiky Gergely Színház épülete. Érdemes hát megnézni, milyen is volt egykoron, hogyan színesítette a kaposvári látképet.

www.sonline.hu

 

www.sonline.hu

 
www.sonline.hu

 

Ebből az alkalomból szemezgettünk számos fotóarchívumban, úgy mint a fortepan.hu, az mvkkvar.hu gyűjteménye, valamint az egykor.hu válogatásában.

 

1911-ben nyitotta meg kapuit az egykori Búza téren Kaposvár első állandó színháza. Az érdeklődők először a Cigánybáró című operettet tekinthették meg.

 

www.sonline.hu

 

A színház terveit a „magyar Gaudínak” is nevezett Magyar Ede és Stahl József készítették. A terveket Melocco Péter budapesti vállalkozó valósította meg.

 

Fotó: www.szinhaz.hu

 

Az épület külseje, amely lényegesen egyszerűbb, mint a nézőtér, félhengeres oldal-rizalitjaival, mozgalmas tömeg és tetőmegoldásaival a kor kiemelkedő építészeti alkotása. Ahogy akkoriban nevezték, a Nemzeti Színház eredetileg 1400 ember befogadására lett tervezve, ám később a terveket módosították, így csupán 860 fős a nézőtér befogadóképessége, de ez is elég ahhoz, hogy az ország nagy színházai közé lehessen sorolni.

 

A színház tetőszerkezetének nagyméretű vasbeton-áthidaló megoldását az ilyen szerkezetek közötti megoldások elsőjeként tartja számon a magyar építészettörténet. A nézőtér díszes ornamentális elemeit, mint legszebb részleteket, egy helyi vállalkozó, a Borovitz-féle cementgyár készítette.

 

Az 1950-es években az épületet kibővítették, ami elsősorban a játékteret érintette.

 

Az 1980-as évek elején teljes felújításon esett át, ekkor építették be a ma is használt színpad technikák (süllyesztők, lámpák) nagy részét.

Galéria

AktuálisKaposvárCsiky Gergely SzínházMagyar Ede