2024.04.19, Péntek

A Balaton-part beépítése ellen tiltakozik a Nők a Balatonért Egyesület

www.hirbalaton.hu

2017.11.04. 07:00

A civil szervezet képviselői az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben azt írják, hogy ellenzik a balatonföldvári tópartra tervezett utakat és autóparkolókat.

Hirdetés

“Egyesületünk több mint húsz éve sokrétű környezetvédelmi és kulturális tevékenységet végez annak érdekében, hogy közös kincsünk, a Balaton értékeit őrizze. Együttműködés a balatoni önkormányzatokkal, iskolákkal, civil szervezetekkel; tájékoztató fórumok, kiadványok sokasága; aktív részvétel a balatoni polgárok közös dolgaiban – mind-mind bizonyítja, hogy egyesületünk nevéhez méltó őre a tónak és környezetének.

Az együttműködés mellett azonban olykor föl kell emelünk tiltakozó szavunkat, ha a Balatont vagy természeti értékeit átgondolatlan, pillanatnyi érdekeket kiszolgáló beruházás terve fenyegeti.

Ilyen a balatonföldvári kikötőfejlesztés, közvetlenül a Balaton partjára tervezett útjaival és autóparkolóival. A tervezők nem vették figyelembe, hogy a legfőbb érték a tó és környezete természetessége, és nemcsak a természet védelme, de az idegenforgalmi vonzerő szempontjából is – holott az értékek őrzéséről törvény is rendelkezik.

A parkolóról szervezett októberi lakossági fórumon a balatonföldvári polgárok egyhangúan elutasították a tervet. Az Önkormányzat viszont a polgárok és egyesületünk véleményének elutasításáról határozott.

Ezért további párbeszédet javasolunk, még mielőtt a részletes tervezés végleg ellehetetleníti a megegyezés lehetőségét. Még mindig bízunk abban, hogy lehet egymással összhangban a települést fejleszteni és a környezeti értékeket megőrizni.” – áll az egyesület közleményében.

 

AktuálisBalaton-partbeépítése tiltakozás