2024.05.06, Hétfő
Berzsenyi Balázs első magyarországi kiállítása nyílt meg Siófokon
Fotó: siofok.hu

Berzsenyi Balázs első magyarországi kiállítása nyílt meg Siófokon

siofok.hu

2023.07.18. 16:00

Megnyílt Berzsenyi Balázs első magyarországi tárlata a Kálmán Imre Művelődési Központ emeleti galériáján.

A vörös, mégpedig a vérvörös az egyik uralkodó szín a Kálmán Imre Művelődési Központ emeleti galériáján; ahogyan a most nyílt nyári tárlatot köszöntő Kocsisné Várnagy Tünde önkormányzati képviselő fogalmazott, „különleges kiállítás, mely marandó élményt nyújthat Siófok nyári programjainak sorában” - számolt be róla Siófok városi honlapja.

Különleges a tárlat attól is, hogy a művész, Berzsenyi Balázs első magyarországi kiállítását tekinthetjük meg, a szobrász eddigi művészi sikereit Olaszországban érte el. Egykori parancsnokától, Simon Jójárt Sándortól tudhatta meg a kiállításmegnyitó közönsége: négy évtizede még a valaha nagy hírű szentkirályszabadjai 87. Bakony harcihelikopter-ezred tagja volt Berzsenyi Balázs is, majd kevéssel később már az olaszországi művészvilág „nullkilométereseként” hallott felőle. 

1848-49, a szabadság vörös fonala Európa egyik végéből a másikig; győztes népek, legyőzött emberek – ez a képek és szobrok tárlatának címe, a szervező Helyi Érték Egyesület nevében Gyarmati László elnök arról beszélt: a tótérségi művészeket összehozó Balaton Szalon ötletgazdája, Veszeli Lajos balatonalmádi festőművész ötlete volt ez a Berzsenyi-tárlat is. Melyről elemzést Loredana Finicelli művészettörténész, a római képzőművészeti akadémia professzora küldött a siófoki kiállításnyitóra, gondolatait Ráckevei Anna színművész tolmácsolta. A római professzor szerint az alkotó azt a kérdést feszegeti, hogy vajon kik az igazi hősei a forradalmaknak.

Láthatunk felkelőket, harcosokat, katonákat, férfiakat, nőket, mártírokat

„Noha 1848 forrongásai ma már távolinak tűnnek, legbelül tudjuk: mindannyian 48-asok vagyunk – írta a római művészettörténész. – Tegnapi és mai európaiaknak beköltözött 48 a szívünkbe, ott él zsigereinkben. Berzsenyi Balázs kompozíciói engedmények és elhomályosítás nélkül tárja elénk az utolsókat, a legyőzötteket, az áldozatokat, a beteljesületlen reményt, hiszen az igazságos harcok is tele vannak fájdalommal, halállal, vereséggel. Arra int: nézzünk a csalódott csatákra, az elhalt generációkra, az eltiport reményekre, de lássuk meg az elvetett magokat is, melyekből mindig új élet fakad.”

Simon Jójárt Sándor nyugállományú repülős ezredes arra hívta fel a figyelmet: a művelődési központ galériájára felérve parancsnok által vezetett maroknyi katonai csapat fogadja a látogatót. Egykori beosztottja, ma már barátja művészi alkotásaiban a katonaember számára fontos értékek sejlenek fel; szabadság, függetlenség, katonai eskü, bajtársiasság, csapat, zászló, honvéd (idén 175 éves egyébként a magyar honvédség is). Az egyik képen előtűnik az egyik legkiválóbb haditudósító, Petőfi Sándor is, aki azt írta: „Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd.”

Az augusztus 18-ig látogatható tárlat megnyitóján Dévai Nagy Kamilla énekelt.

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán tekinthetőek meg.

Helyi hírekKálmán Imre Művelődési Központ Siófokkiállítás