2024.04.27, Szombat
Támogatással segítik a mozgásukban korlátozottak mobilitását
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Támogatással segítik a mozgásukban korlátozottak mobilitását

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

2024.03.26. 08:20

A mozgásszervi fogyatékkal élők személygépkocsi vásárlásához illetve átalakításához igényelhetnek anyagi segítséget.

Hirdetés

Az előző évekhez hasonlóan 2024-ben is van lehetőség a személygépkocsi szerzési támogatás, valamint a személygépkocsi átalakítási támogatás iránti kérelem benyújtására. A jogosultak köre azon személyek, aki a fogyatékossági támogatásban részesülnek és mozgásszervi fogyatékosnak minősülnek.

Támogatják a járművásárlásokat

Többféle támogatási forma igénylésére van lehetőség: új autó vásárlásánál a támogatás összege 1 millió forint, míg használtautó vásárlásánál a támogatás összege a vételár 60%-a, de maximum 600 ezer forint (a kiválasztott autó nem lehet 5 évnél idősebb).
 

Ezen túlmenően nemcsak gépjármű, hanem elektromos kerekesszék, illetve 3 vagy 4 kerék meghajtású elektromos moped beszerzéséhez is kérhető támogatás. Ezeknél a támogatás összege a vételár 60%-a, de maximum 600 ezer forint.
Amennyiben a gépjármű átalakítására van szükség, arra is igénybe lehet venni a támogatást 90 ezer forint erejéig.

Hol és hogyan nyújtható be a kérelem?

A kérelmet be lehet nyújtani a járási hivatalok kormányablakaiban, vagy postán a Somogy Vármegyei Kormányhivatalnak címezve (7400 Kaposvár, Nagy Imre tér 1.). A nyomtatvány elérhető a kormányablakokban, továbbá a kormányhivatal honlapján a Mozgásszervi fogyatékkal élők gépjármű támogatása linkre kattintva.
A kérelmeket évente két alkalommal – 2024. január 1-től március 31-ig és április 1-től szeptember 30-ig – lehet benyújtani. A március 31-ig benyújtott kérelmeknél június 15-ig születik döntés, míg a szeptemberig benyújtottaknál december 15-ig.

A döntést a kormányhivatal hozza meg egy szakértői csoport véleményének figyelembevételével, amelynek tagja egy orvosszakértő és a Mozgáskorlátozottak Somogy Vármegyei Egyesületének képviselője. 2023-ban összesen 21 támogató döntés született Somogyban.

AktuálisSomogy megyemozgáskorlátozottjárművásárlási támogatásSomogy Vármegyei Kormányhivatal