2024.03.28, Csütörtök
Az akaraterő napja - Csatlakozz a kihíváshoz november 21-én!
Fotó: Nemzeti Egészségmegőrző Központ Nonprofit Kft.

Az akaraterő napja - Csatlakozz a kihíváshoz november 21-én!

Nemzeti Egészségmegőrző Központ Nonprofit Kft.

2019.11.18. 15:14

Az egészségügyért felelős államtitkár arra kér mindenkit, hogy a november 21-i "Ne gyújts rá!" kihívás keretében senki ne dohányozzon. Prof. Dr. Horváth Ildikó a hét elején Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az e-cigaretta nem segít a leszokásban.

Hirdetés

A „Ne gyújts rá!” kihívás lényege, hogy elég erősek legyünk ahhoz, hogy 24 órán keresztül nemet mondjunk a nikotinnak. Hazánkban a lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, ami egy százalékkal magasabb az európai átlagnál –mondta Horváth Ildikó.

A tüdőgyógyász végzettségű szakember megtévesztőnek tartja azt az álláspontot, miszerint az e-cigaretta segít a dohányzásról való leszokásban. Hiszen ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget és az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.

A dohányzás rendkívül súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági probléma, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek. A dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet, számos káros szövődménye ismert. A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek közül a leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.

A leszokásban segítséget nyújt a "Gond? Egy szál se!" telefonos applikáció, ami segíti megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát. 

Továbbá segít fenntartani a motivációt és áttekintést kaphat a dohányzó arról, hogy az utolsó elszívott cigaretta után, hogyan alakult az egészségi állapota vagy mennyi pénzt takarított meg.

Az elmúlt években számos kormányzati  intézkedés született a dohányzás visszaszorítása érdekében. Ilyen szigorítás volt többek között, hogy bizonyos közterületeken tiltott lett a dohányzás, vagy nem lehet rágyújtani a vendéglátóhelyek zárt tereiben.

A tavalyi világnapon is nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, akkor  dohányzásprevenciós iskolai és óvodai programot mutattak be: mesékkel, játékos tartalmakkal, komplex interaktív iskolai eszközökkel célozták meg a legfiatalabb korosztályt.

Természetesen a legjobb rá sem szokni erre a káros szenvedélyre, de ha mégis megtörtént, akkor a legjobb minél előbb nemet mondani a nikotinnak..

Legyen ez a nap november 21-e!

Országos hírekegészségdohányzásMagyarország