2024.04.19, Péntek
A kipattanó szikra otthonát is veszélyeztetheti!
illusztráció

A kipattanó szikra otthonát is veszélyeztetheti!

www.somogy.katasztrofavedelem.hu

2017.11.13. 21:50

Nagyon szép látvány a kandalló előtt a puha szőnyeg, vagy állatbőr, de ezt egy kipattanó szikra könnyen lángra gyújthatja. Az elmúlt időszakban feledésbe merültek a tüzelőanyagok tárolásával, biztonsági távolságával kapcsolatos ismeretek, a tűzgyújtás és a tűz újra élesztésével kapcsolatos biztonsági szabályok.

Hirdetés

A gázfűtés jegyében eltelt évtizedek miatt sokaknál feledésbe merültek, vagy a fiatal generációnál kimaradtak azok a fontos tapasztalatok, amelyek elengedhetetlenek a szilárdtüzelésű kályhák biztonságos használatához. Ezt bizonyítja, hogy számos esetben riasztják a tűzoltókat, mert a kazánból kipattanó szikra miatt lángra kapott a kazánházba bekészített tüzelőanyag.

Ezért csokorba szedtük az alapvető szabályokat otthonuk védelmében:

  • A kályhák körül ne tároljunk tüzelőanyagot! 
  • Ne szárítsunk a fűtőkészülékek tetején!
  • A szobai, konyhai függönyök is legyenek távol a tüzelőhelyektől!
  • A tűzhelyek tisztításakor pedig az összegyűlt hamut, salakot csak teljesen kihűlt állapotban, vagy lehűtött (vízzel leöntött) állapotban öntsük a salaktárolóba! A salaktároló lehet földbe mélyített, ahol kert van, vagy egy megfelelő nagyságú fémedény.

Fokozott figyelemmel járjunk el, ha otthonunkban kandalló, vagy cserépkályha van. Ezeknek a környezetében ne tároljuk könnyen éghető tárgyakat, mert a kipattanó szikra tüzet okozhat. Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés alá vagy az ajtaja elé olyan, fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne juthasson az éghető padozatra, és az a tüzelőberendezés környezetében elhelyezett éghető anyagra gyújtási veszélyt ne jelentsen. Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló edénybe, a kijelölt salaktárolóba vagy a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni! Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ott, ahol az tüzet okozhat.

Ügyeljünk arra, hogy éghető folyadékot se tároljunk a tüzelőberendezés közelében. Az éghető folyadékok (benzin, lakkhígító, körömlakklemosó, etanol, sebbenzin stb.) szobahőmérsékleten is könnyen párolognak, és ezek gőze gyúlékony. Ezeket a gőzöket egy szikra könnyen lángra lobbanthatja.

A függönyök már csak anyaguk, és elhelyezkedésük miatt is könnyen lángra kapnak, hiszen a tűz legkönnyebben felfelé terjed. Ügyeljünk rá, hogy egy esetleges huzat ne mozgassa a nyílt láng felé a függönyünket. A tűz a függönyön gyorsan terjed, hőfoka emelkedik, így más anyagokat is pillanatok alatt lángra lobbanthat, amelyet fojtó füst kísér.

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg, illetve ezzel egyidőben értesítsük a tűzoltókat.

Aktuálistűzszikra tüzelőanyag