2024.03.28, Csütörtök

Életmentő berendezéssel gazdagodott Fonyód

fonyod.hu

2017.11.17. 16:21

Az Újraélesztés Napján, október 16-án helyezték üzembe a Hotel Balatonban azt a defibrillátort, amelyet mindenki számára elérhetővé tett Dr. Pohl Tibor.

Hirdetés

Az életmentést azonnali beavatkozással meg lehet kezdeni szívleállás esetén, a nap 24 órájában elérhető a készülék a hotel recepcióján.

Bizonyos orvosi vizsgálatokhoz szükség van a defibrillátor alkalmazására, úgy, mint a terheléses vizsgálatokhoz is használják a rendelőintézetekben. Dr. Pohl Tibor orvos, vállalkozó elmondta, éppen azért jutott arra a döntésre – hogy a pár éve tulajdonában lévő készülék bárki számára elérhető lehessen - , hiszen ezeket a gépeket a rendelési időn kívül alig használják.

Fonyódon egyedülálló kezdeményezés egy magántulajdonban lévő defibrillátor közérdekű, közhasználatra bocsájtása. Pohl doktor szándéka, hogy egyéb sajátfejlesztésű levédett, orvostechnikai eszköze mellett a defiblillátorok szükségességére és azoknak használatára hívja fel a figyelmet és oktassa is azok használatát. Kiváltképp fontosnak tartja, hogy minél többen használni tudjanak az övéhez hasonló automata -, vagy félautomata készüléket a lakosok. Ennek érdekében - az országos média bevonásával - kívánja megismertetni az eszköz fontosságát és használatát az emberekkel. Ez egy országos kezdeményezés arra, hogy több tízezer defibrillátor legyen magántulajdonban (cég- intézmény tulajdonban)és az országos média központi oktatással tanítsa a lakosságot annak használatára! Véleménye szerint megilletné az embereket, hogy akár minden család hozzájuthasson egy-egy ilyen készülékhez, amelyek ezrek életét menthetik meg, ha idejében használják baj esetén a hozzátartozók, vagy a beteg közvetlen közelében lévők. „Ma, amikor harmadik évezred elején luxusautókkal járunk, járjuk a világot, aztán feleslegesen hirtelen meghalunk, ésszerű lenne három- négyszázezer forintért akár a családokat ellátni egy-egy defibrillátor készülékkel… Ha ezt a tudatot formáljuk, akkor nagyon sok család venne defibrillátort.”

Dr. Pohl kiemelte, hogy a Hotel Balaton minden egyes dolgozója ki lett képezve az eszköz használatára, amint segítségre szorul valaki ők maximális helytállással tudnak segíteni, illetve csak ők használhatják a gépet segítségnyújtás esetén.

Fontos kiemelni, hogy csak és kizárólag a szívleállást követő néhány percben lehetséges az életmentés a készülék segítségével. Számos esetben bizonyították ezek az eszközök, hogy gyorsasággal és határozottsággal, megfelelő időn belül megannyi emberélet megmenthető. Dr. Pohl Tiborhoz hasonló kezdeményezésekből adódóan az ország számos pontján, most már nem csak nagyvárosokban megtalálhatók a defibrillátorok, amelyek pontos fellelhetőségéről többet tudhatnak meg a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján, a www.mnsza.huweboldalon. 

AktuálisFonyódéletmentésdefibrillátortÚjraélesztés Napja