2024.03.29, Péntek

Talajgenerátor űzi el a jégesőt a somogyi égboltról

www.sonline.hu

2017.11.16. 16:38

Három évtizede alatt hetvennégy százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben.

Hirdetés

Folyamatosan készítik elő a már meglévő jégeső-elhárító rendszer bővítését Somogyban is. A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés huszonhét éve végzi tevékenységét Somogy, Tolna és Baranya megyék területén. A régióban 141 talajgenerátor működik – ezek juttatják a levegőbe a jeget lebontó ezüst-jodidot –, melyek közül 64 Somogy megyében található.

A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben. Már az első években is érzékelhető volt a javulás, s a rendszer használata során folyamatosan nőtt a hatékonyság is, a jégkárkifizetések pedig ennek köszönhetően jelentősen csökkentek. Az elmúlt évtizedek alatt mintegy 4,5 millió forint kármegtakarítás keletkezett a három megyében összesen.

A rendszer országossá bővülésével a régióban is növelik a már meglévő talajgenerátorok számát, a Dél-Dunántúlra összesen 194 ilyen berendezést terveznek. Megtudtuk, a fejlesztés Somogy megye esetében néhány új talajgenerátor kihelyezését jelenti, s az eddig már működők továbbra is a rendszerben maradnak. Tehát a már kihelyezett generátorok helye nem változik, csak újabbakkal bővül. Somogy sokkal jobb helyzetben van, mint az ország más területei, hiszen itt már egy biztonsággal működő rendszert kell bővíteni.

Aktuálismezőgazdaságtalajgenerátor égboltjégesőjégkár NEFELAjégeső-elhárítási rendszer