2024.04.27, Szombat

Tönkremegy a balatonberényi gyermeküdülő, nincs igazi gazdája

www.nyugat.hu

2017.11.12. 14:36

Pedig mennyi gyerek nyaralt itt, mielőtt gondozásába vette volna az állam! Tavaly az eladásáról beszéltek, de meg sem hirdették.

Hirdetés

Semmi sem történt az elmúlt bő egy évben a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülőjével, szép lassan tönkremegy. Az üdülő az állam tulajdonában van, úgy és senki sem foglalkozik vele – tudta meg a Nyugat.hu meg megbízható forrásból.

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

 

 

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepeltaz Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

Az ingatlant egyébként tavaly tavasszal - ellenzéki javaslatra - meg akarta szerezni a szombathelyi önkormányzat, kérvényt nyújtottak be a szakminisztériumhoz, de az elutasították.

Tavaly augusztusban megkerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, ahol azt mondták, az üdülő tényleg nem működik, el akarják adni, és erre nyilvános pályázatot írnak majd ki.

 

 

Megnéztük a Vagyonkezelő pályázatait, és sem a lejárt, sem a most futó pályázati kiírások között nem találtuk az üdülőt. Kérdéseinkre azt válaszolták, jelenleg az értékesítés előkészítése zajlik, várhatóan jövő év elején hirdetik meg.

 

 

Annyit sikerült még megtudnunk, hogy tavaly télen a volt gyermeküdülő épületében rövid ideig működött egy pékség és egy morzsaüzem, de azóta üresen, gondozatlanul áll az egykor szebb napokat látott, öt éve a Vas megyei önkormányzattól elrekvirált, most állami tulajdonban lévő gyermeküdülő.

Aktuálisgyermeküdülőbalatonberényi gyermeküdülőmnvErzsébet-tábor