2024.03.29, Péntek

Vadak az autópályán

szabadfold.hu

2017.11.18. 13:21

Egyre több a vadkár, egyre több vad téved fel az M7-es autópályára – panaszolják a gazdák és az autósok a Balaton déli partján. A Délnyugat-Balaton 25 ezer hektárján, a Nagyberekben év eleje óta senki nem vadászik.

Hirdetés

A márciusi határidő helyett csakaugusztusban dőlt el, hogy a következőhúsz évben a terület vadászati jogosultja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park lesz, ám puskát azóta sem fogott senki akezébe.

Korábban a német tulajdonúHubertus Bt., a Nagyberek jelentős részének bérlője volt a vadászati jogosult. Ez az a társaság, amelyik duplán is „perbenharagban”állt az állammal; még Budai Gyula indított ellenük peres eljárásokat elszámoltatási kormánybiztosként, ám akilencvenes években kötött privatizációs szerződésüket is helybenhagyta a bíróság, és környezetszennyezés miatt sem marasztalták el a Hubertust.

A vadászterületérőlazonban kiszorult: korábbi 15 ezer hektárját 25 ezresre növelte az államihatóság úgy, hogy a Balaton nyugatifelét is „hozzákanyarította”, és az újvadászati törvényből fakadó vadászatijog-újraelosztás során az állam került többségbe a szavazati joggal bíró földtulajdonosok között. Így került a vadászatijog a nemzeti parkhoz, csakhogy ettől még senki sem vadászik azóta sem a Nagyberekben.

Megjelent ugyanakkor nemrég egy határozat a Magyar Közlönyben, miszerint a nemzeti park 200 millió forintot kap „a vadászati infrastruktúra kialakítására”.

De ki fizeti az egyre csak gyűlő vadkárt? – kérdezik a gazdák a Nagyberek környékén.

A sztrádán is egyre gyakrabban találkoznak vaddal az autósok, denem csak ott: Siófok környékén a rosszállapotú autópálya-kerítést és az M7-es
melletti területek elhanyagolását okolják az ottani vadászok ugyanezért.

Forrás: www.szabadfold.hu

AktuálisvadászatBalaton vadvadkárautópálya