2024.05.20, Hétfő
Csatorna illemtanra tanít a balatoni víziközmű szolgáltató
Pixabay

Csatorna illemtanra tanít a balatoni víziközmű szolgáltató

hirbalaton.hu

2017.12.12. 18:30

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, attól egyszer s mindenkorra megszabadultak, bármi volt is az. Azt képzeljük, a szennyvíztisztító majd úgyis ártalmatlanítani fog minden leeresztett mérget. DE EZ SAJNOS NEM IGAZ! – hívja fel a figyelmet a “csatorna illemtant” napokban közzétevő, siófoki székhelyű Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

A változtatás nélkül közölt közlemény fontos dolgokra hívja fel a figyelmet:

“TUDTA ÖN, HOGY… … a szennyvízcsatornába csak olyan anyagok kerülhetnek, amelyek a csatornarendszer és a tisztító telepek működését nem zavarják? … a DRV Zrt. által üzemeltetett csatornahálózatot csak szennyvizek elvezetésére létesítették? … a tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni? … a szennyvíztisztító-telepek csak a normál életvitellel járó szennyvíz megtisztítására alkalmasak? … a házi szennyvízhálózat, és az épületek belső szennyvízgyűjtő vezetékeinek működéséről és fenntartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának kell gondoskodni?

KÉRJÜK, HOGY ÖN IS FOGADJA MEG AZ ALÁBBIAKAT, TARTSA BE A CSATORNA ILLEMTANI SZABÁLYOKAT, HISZEN A KÖRNYEZETÜNK VÉDELME KÖZÖS ÉRDEKÜNK!

 

Tilos a csatornába juttatni:

  • Mérgező anyagot: mérgek, gyógyszerek és növényvédő szerek, nehézfémtartalmú folyadékok, tűzveszélyes anyagok, benzin, hígító, festék, lebomlásuk után mérgekké, tűzveszélyessé váló anyagok, stb.
  • Üzemzavart okozó anyagot: fa, kő, csont, műanyag háztartási eszköz, fémkupak, műanyag és üvegpalack, macskaalom, építési törmelék, homok, kavics, vízben nem oldható egészségügyi anyag (vatta, tampon), egyéb háztartási hulladék (textil, növény, gyümölcsmag, szőr), stb.
  • Szerves szennyezőanyagot: állattartásból származó híg tárgya, háztartási ételmaradék, zsírok, olajok, háztartási állatfeldolgozásból származó hulladék, elpusztult kisállatok tetemei, emésztőkből szippantott nagy agresszivitású szennyvíz, stb..
  • Túlterhelést okozó anyagot: csapadékvíz, belvíz, talajvíz

 

ÉS, HOGY MIÉRT?  Mert a szennyvíztisztító-telepek elsősorban élő mikroorganizmusok segítségével tisztítanak, és ha a csatornahálózatba méreg vagy egyéb szennyező anyag kerül, elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, ezáltal sérülhet a befogadó élővíz, ráadásul az egyébként a mezőgazdaságban hasznosítható szennyvíziszap is használhatatlanná válik. Ø Mert, ha a zsírok és olajok a csatornában kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoznak. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatorna-csöveket egyaránt. Mert a szabálytalan esővíz- és talajvíz-bebocsátások miatt túlterheljük a szennyvíztisztító-telepeket, de gyakran a csatornahálózaton kiöntéseket és lakóingatlanok elöntését okozhatjuk. Társaságunk az ország egyik legnagyobb víziközmű vállalata egyben az ország egyik legjelentősebb környezetvédelmi szolgáltatója is. Számunkra fontos környezetünk és élővizeink tisztaságának megőrzése! Reméljük Önnek is!”

Aktuálisszennyvízcsatornacsatornarendszer