2024.04.20, Szombat

Új LEADER pályázatok a vidékfejlesztésért - 6 db érinti a Balaton kiemelt Üdülőkörzet területét

hirbalaton.hu

2017.12.01. 15:30

Megjelentek az új LEADER pályázati felhívások, melyek a helyi akciócsoportok vidékfejlesztési stratégiája mentén nyújtanak segítséget a vidéki térségek fejlesztéséhez. A támogatást igénylőknek az év végéig kell véglegesíteniük saját projektjüket, azokat 2018. január 1-től lehet benyújtani. Az országosan működő 103 db LEADER Helyi Akciócsoportból összesen 6 db érinti a Balaton kiemelt Üdülőkörzet területét.

Hirdetés

A LEADER program nevével, és korábbi időszakainak eredményeivel a Balaton térségében is számos helyen találkozhatunk.  A működési területük kihívásait jól ismerő helyi akciócsoportok tevékenysége révén, a rendelkezésre álló fejlesztési keretek felhasználásával az elmúlt évtizedben hiánypótló, kisléptékű fejlesztések valósultak meg a helyi igények mentén, legyen szó akár közösségi, vállalkozásfejlesztési, helyi termék fejlesztési, oktatási, kulturális, stb. témákról.

Az alulról jövő kezdeményezések magjaiként működő LEADER szervezetek, a 2014-2020-as időszakra is elkészítették a jellemzően falusias területek élhetőbbé tételére irányuló helyi fejlesztési stratégiájukat, amelyek eredményeként, miniszterelnökségi egyeztetését követően, 2017. október 30-tól elérhetővé váltak az egyes akciócsoportok pályázati felhívásai. A Magyar Államkincstár honlapján elsőként a gazdaságfejlesztési intézkedések jelentek meg, a közösségfejlesztési témájúak közzététele év végéig, folyamatosan várható.

A fejlesztési igények, pályázati kiírások LEDAER közösségenként eltérőek, így az érdeklődők tájékozódását a tervezett elképzelések megvalósítási helye szerinti település kereső segíti. Az egyes akciócsoportok felhívásai a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/leader-helyi-felhivasok címről érhetők el.

A felhívások megjelenésétől számított 60 nap múlva nyílik lehetőség a pályázatok benyújtására, a közzétett útmutatók lehetővé teszik azt, hogy minél kidolgozottabb, fenntartható projektek kerüljenek benyújtásra.

AktuálisBalatonLeader pályázatvidékfejlesztés