2024.03.29, Péntek

Gombamód szaporodhatnak a szállodák a Balaton környékén

hirbalaton.hu, vg.hu

2018.01.05. 13:30

Tokaj után új pályázati forrásból vehet lendületet a szálláshelyfejlesztés a Balaton környékén és a Sopron-Fertő kiemelt térségben – a piaci értesülések összhangban vannak a konstrukció előzetes tervezetével. Vészesen közeleg a 300 milliárd forint keretű Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció első ütemében meghirdetett három pályázat benyújtási határideje.

Hirdetés

Októberben hirdették meg, és egységesen január 15-én zárul a Budapest közigazgatási területén kívüli országos panziópályázat, valamint kizárólag a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségben elérhető két felhívás, amely a már meglévő szállodák és panziók fejlesztését és újak létesítését célozza. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azt közölte, hogy a november 30-ig benyújtott támogatási igények szakmai értékelését már december 1-jén megkezdte.

A meglévő panziók 5–60 millió forintot igényelhetnek, a meglévő szállodák viszont legalább 16, legfeljebb 500 millió forintot fordíthatnak kapacitásbővítésre, átalakításra, felújításra és eszközbeszerzésre. Kedvező nagyberuházás lehet új szálloda kialakítása, hiszen 250 millió és 3 milliárd forint közötti összeg igényelhető erre, panziók létesítésére pedig projektenként 25–315 millió forint áll rendelkezésre.

Piaci tapasztalatok szerint az országos panziópályázat forrásai iránt eddig nem túl nagy a kereslet, noha itt is elérheti a 70 százalékot a vissza nem térítendő támogatás. Ráadásul a turisztikai ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésének köszönhetően az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét.

Az eddigi visszajelzések szerint a legnagyobb piaci szereplőket is megmozgatja az újszálloda-építés lehetősége, hiszen kellően vonzó lehetőség a projektenként elnyerhető 3 milliárd forint a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségben. Ugyanitt a már meglévő szálláshelyek esetében inkább az a kérdés, hogy a projektgazdák finanszírozhatják-e szobák rekonstrukcióját, esetleg wellnessrészlegük bővítését a forrásból, mert fűtéskorszerűsítésre, hőszigetelésre, nyílászárócserére, illetve napelem vagy napkollektor telepítésére a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül is van lehetőség január 8-ig a Ginop-4.1.1. felhívás révén.

A vg.hu megkérdezte a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség után mely térségek lehetnek a folytatásban a kedvezményezettek. A szervezet csak azt jelezte, hogy a további kiírásokat ütemezetten hirdetik meg, a felhívások kiírása előtt információval nem tudnak szolgálni. Információink szerint azonban a következő szakaszban, akár még ebben a hónapban, a Balaton környéke és Sopron-Fertő kiemelt térség lehet a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció célpontja. Ezt támasztja alá az is, hogy a tavaly nyáron közzétett előzetes tervezetben ezt a két területet nevesítették a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség mellett.

A vg.hu érdeklődésére az MTÜ nyomatékosította: a konstrukcióval 2030-ig ezer szállás- és vendéglátóhely újulhat meg Magyarországon, és ötezer új munkahely jöhet létre.

AktuálispályázatBalatonszálláshelyfejlesztésKisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukciópanziópályázatszállodákkapacitásbővítés