2024.04.18, Csütörtök

Nem lehet parkolni a vásárcsarnoknál Siófokon

siofok.hu

2018.01.18. 14:44

Ellehetetlenült a parkolás Siófok szívében, a vásárcsarnok előtt, miután a Lidl bezárta az évekkel ezelőtt tulajdonába került, parkolónak használt területét.

Hirdetés

Az ok, hogy a terület eddigi bérlői és ingyenes parkolóként működtetői (a vásárcsarnok üzemeltetői) nem fogadták el a multi drasztikusan megemelt bérleti díját. A város polgármestere tárgyalásokat kezdeményezett a Lidl vezetésével.

A siófoki önkormányzat 2007 tavaszán adta el a vásárcsarnok előtti területet pályázat útján, 170 millió forintért a Lidl Magyarország Bt.-nek, így az azóta magánterület, vagyis a városnak nincs sok beleszólása a használatába. A multi garázst és Lidl élelmiszer áruházat kívánt rajta építeni, megvásárolva más szomszédos ingatlanokat is.

A hét évvel ezelőtti híradások szerint a Lidl-nek nem sikerült minden olyan környékbeli ingatlant megvennie, amit szeretett volna. 2010-ben felszántotta a területet, ami miatt a környéken élők felháborodtak, a város akkori jegyzője pedig a városkép, a por- és gyomveszély miatt felszólította a céget az eredeti állapot visszaállítására.

A Lidl tulajdonába került salakos területen azóta sem épült semmi, az elmúlt években a vásárcsarnok üzemeltetői bérelték, ingyenes parkolási lehetőséget biztosítva rajta bárki számára. Mióta lezárta a multi a területét - mert a korábbi bérlők nem kívánják vagy tudják megfizetni az idén jelentősen megemelt bérleti díjat -, komoly gondokat okoz a környéken a parkolóhely hiány, még így télen is.

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere először levélben fordult a Lidl magyarországi képviseletéhez, felvetve a terület önkormányzat által történő visszavásárlásának lehetőségét is, amire ezt a választ kapta a multitól: „Az ingatlant a társaságunk nem kívánja értékesíteni, célunk egy Lidl áruház és a hozzá tartozó, közforgalom számára megnyitott garázs, parkoló megépítése… A cél eléréséhez szükséges jogerős építési engedély megszerzését azonban a jelenlegi jogszabályi háttér jelentősen megnehezíti.”

Dr. Lengyel Róbert a siofok.hu-nak elmondta, személyes találkozót is kezdeményezett a Lidl vezetőjével, hogy megoldást találjanak a problémára. Hangsúlyozta, a városban több helyen is egyre súlyosabb gond, hogy kevés a közhasználatú parkolóhely, és nyaranta az utak is túlterheltek. A képviselőtestület teljes egyetértésben dolgozik azon, hogy mielőbb tervek készülhessenek új parkolóhelyek kialakításáról. Hozzátette, sajnos parkolók létesítésére alkalmas önkormányzati tulajdonú területekkel meglehetősen rosszul áll a város a korábbi időszakokban történt eladások miatt, így nem lesz egyszerű a probléma kezelése.

Aktuális SiófokvásárcsarnokLidlparkolás