2024.03.29, Péntek

Ritka madárfaj bukkant fel Siófokon

hirbalaton.hu

2018.01.14. 20:00

Ritka madárfajt figyeltek meg madarászok Siófokon. Egy keleti gerle bukkant fel két egymást követő napon a város központjában- számolt be közösségi oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportja.

Hirdetés

A szakemberek információi szerint ennek az Ázsia keleti részén honos fajnak ez a harmadik előfordulása Magyarországon. Érdekesség, hogy a második megfigyelésre is ezen a télen került sor Tószegen.

A keleti gerle Ázsiai elterjedésű faj, de Európa legkeletibb részén is megtalálható. Öt alfaját különítették el. Főként erdőkben fészkel, de költési időn kívül nyílt területeken, településeken is megjelenik. Fészke száraz gallyakból készül, melyet fűszálakkal bélel. Két tojást rak.

A vadgerléhez meglehetősen hasonló megjelenésű galambféle gyommagvakkal, gabonamagvakkal táplálkozik, kisebb mennyiségben csigákat, bogyókat is fogyaszt. A fenyőerdőkben költő madarak a fenyőfa magjait fogyasztják. Az északi populációk vonulók, a déliek állandóak. Késő ősszel és telente olykor Európába is elkóborolnak egyedei.

Aktuális Siófokkeleti gerle