2024.03.19, Kedd

Álláskeresők, munkáltatók, képzési intézmények találtak egymásra Siófokon

siofok.hu

2018.02.12. 19:30

Komoly hiány van szakemberekből, szakképzett munkaerőből, fizikai munkásokból a siófoki központú cégeknél – derült ki a siófoki önkormányzat február 8.-i állás- és képzési börzéjén.

Hirdetés

A rendezvénnyel egy időben zajlott az önkormányzat és a Siófoki Szakképzési Centrum fóruma, ahol közös gondolkozásra invitálták a város nagyadózóit, szót ejtve az új ipari parkról és a térség hiányszakmáihoz is igazodó szakképzésről.

Nemcsak az álláskeresőkkel, hanem egymással is ismerkedtek munkáltatók, képzési intézmények és hivatalok a város által másodszor megrendezett állásbörzén, ahol 12 siófoki cég mellett segítséget és ötleteket nyújtott a Somogy megyei Kormányhivatal, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, a Siófoki Paktum Iroda és három oktatási intézmény is.

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a megnyitó beszédében alapvetőnek nevezte, hogy egy önkormányzat a saját hivatalán belül biztosítson lehetőséget akár az utcáról betévedő álláskeresők számára is, hogy munkalehetőséghez jussanak, első kézből, a helyi cégek képviselőitől információkhoz jutva.

A város nagyadózóval rendezett fórumon a polgármester beszélt Siófok új ipari parkjáról, amelynek létesítéséhez több mint fél milliárd forintnyi támogatást nyert a város. Emlékeztetett arra, hogy már most is jelentős (1,7 milliárd forint) bevétele származik Siófoknak az iparűzési adókból, így sokat jelenthet újabb vállalkozások betelepülése. A Balaton törvény bizonyos korlátozásokat is jelent ugyan az üdülőövezet miatt, de Siófok fekvése és adottságai kiválóak a betelepülő vállalkozások számára az autópálya a vasút és egy reptér közelsége miatt is- hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy Siófok ösztöndíjprogramot hirdetett a hiányszakmákat választó diákok számra, amit a máshonnan érkező, Siófokon tanuló diákok is igénybe vehetnek.

Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója a térség nagyadódóinak előadást tartott a két siófoki, egy balatonboglári, egy fonyódi és egy marcali tagintézményből álló centrum széleskörű képzéseiről. Kiemelte, hogy a felnőttoktatásban immár állami támogatást kaphatnak a részvevők a második szakképesítés megszerzéséhez is. Az intézmény a képzési és oktatási struktúrájában figyelembe veszi a térség igényeit, akár egy-másfél hónap alatt reagálva a hiányszakmákra. A főigazgató arra kérte a cégeket, hogy különböző támogatásokkal, ösztöndíjakkal ők is ösztönözzék a számukra is megfelelő szakember-képzést, akár szerződésekkel is marasztalva a fiatalokat. „Jobban be kell vonni a vállalkozásokat a helyi szakképzésbe, mert most csak a cégek 8 százaléka áldoz erőforrást erre a célra, ami nagyon kevés” – fogalmazott.

Ízelítő abból, milyen állásokra kerestek munkaerőt a börzén megjelent cégek:

- Balatoni Hajózási Zrt.: matróz, lakatos, mérnök, csoportvezető, pénztáros

- B.Braun: ápolók, ápolónők, adminisztrációs munka, orvosok

- FGSZ Zrt.: két siófoki és öt távolabbi helyszínen betöltendő munkakörökre – hegesztő, hírközlési munkatárs, gépész, karbantartó, informatikus

- OT Industries – KVV Zrt.: hegesztő, nehézgépkezelő, gépkocsivezető

- DRV Zrt.: 25 betöltetlen állásra keres középfokú végzettséggel rendelkező munkaerőt, főleg fizikai munkákra (egyebek közt vízhálózat szerelő és -karbantartó, csatornaszerelő és -karbantartó, villanyszerelő, különleges gépjármű-kezelő), továbbá gépészmérnök, környezetmérnök munkakörökbe.

- A Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatala különböző támogatási lehetőségekről is tájékoztatást nyújtott, közvetítve álláskínálatot árubeszerző, bolti eladó, pék, borász és kertépítő szakmás munkakörökbe.

- OBI – asztalos, áruátvevő. vevőszolgálati osztályvezető

- Termofok Kft. – műszaki ügyintéző, műszaki karbantartó, áruátvevő

- Hotel Európa – értékesítési munkatárs, recepciós, szobaasszony, mosodai munkatárs, karbantartó, kertész, vízimentő, szállodai kisegítő

- OTP Ingatlanpont – ingatlanközvetítői tanácsadókat (érettségivel is lehet jelentkezni, majd el kell végezni egy 3 hónapos, támogatott OKJ-s képzést)

- A Somogy Megyei Iparkamara tájékoztatása szerint a következő hiányszakmákat tanulók kaphatnak havonta , tanulmányi eredménytől függően 10000-35000 forint állami ösztöndíjat: ács, burkoló, édesipari termékgyártó, elektronikai műszerész, épület- és gépészlakatos, férfiszabó, női szabó, gazda, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, mezőgazdasági gépész, szerszámkészítő, villanyszerelő.

AktuálisSiófoki Szakképzési Centrumállásbörzehiányszakmamunkaerő